Voor het opvangen van een babyeendje zijn de volgende dingen absoluut aan te raden. Ze maken de opvang makkelijk en doeltreffend.

Warmtelamp met armatuur

Een warmtelamp geeft, zoals de naam al doet vermoeden, de warmte die een babyeendje zo hard nodig heeft. Warmtelampen zijn verkrijgbaar in verschillende wattages en afhankelijk van de omgevingstemperatuur is het belangrijk de juiste lamp uit te zoeken. Voor het grootbrengen voor 1 of 2 eendenkuikens is een lamp van 60 watt al voldoende. Goedkope warmtelampen hebben een rode kleur. Dit is echter niet goed voor het dag en nachtritme van de pulletjes, omdat de lamp altijd moet aanstaan.

Een betere keus zijn de zogenaamde donkerstralers. Dit zijn keramische warmtelampen die geen licht maar alleen warmte geven. Deze zijn iets duurder maar wel geschikter voor de babyeendjes. Een warmtelamp of donkerstraler kun je het beste alleen gebruiken in een keramische fitting of een speciaal warmtelamparmatuur. Dit voorkomt namelijk dat de fitting smelt. Bestel hier een warmtelamp.

Warmteplaat

Een warmteplaat heeft hetzelfde doel als een warmteplaat; de warmte geven die babyeendjes zo hard nodig hebben. Warmteplaten geven geen licht en zijn veel zuiniger dan warmteplaten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De kleinste warmteplaat is ca. 25x25cm. Bestel hier een warmteplaat.

Eendenvoer

Het beste voor elke diersoort is voeding dat speciaal is samengesteld voor het dier. Zo zit in kippenvoer bijvoorbeeld te veel calcium en zijn er zaden in verwerkt die eenden beter niet kunnen eten. Gelukkig is er ook voor eenden speciaal voer te krijgen. Verschillende merken bieden voeding met verschillende eigenschappen aan. Kasper faunafood heeft 6 varianten eendenvoer in kleine verpakkingen. Dat is inclusief opfokkorrel 1 & 2 voor watervogels. Bestel hier eendenvoer.

Grit met maagkiezel

Eenden hebben geen tanden maar wel een stevige maag. Met behulp van grit (speciale kleine steentjes) malen ze de opgegeten insecten, granen en kroos in de maag fijn. Babyeendjes zullen niet veel grit nodig hebben, maar het bevordert wel het verteringsproces. Bestel hier grit met maagkiezel.

Bodembedekking

Voor de eerste dag kun je prima gebruikmaken van kranten of keukenpapier. Het nadeel van kranten en keukenpapier, is dat deze weinig kunnen absorberen. Zaagsel, beukensnippers of hennepvezel doen dit veel beter. Ook voor kuikens geldt dat hygiëne heel erg belangrijk is. Eendenkuikens staan erom bekend veel te poepen. Een goed absorberende bodembedekking is daarom geen overbodige luxe! Bestel hier Bodembedekking.

Kooi of hok

Het beste kun je het babyeendje opvangen in een kooi speciaal ingericht voor het babyeendje. In het begin volstaat een kartonnen doos met bodembedekking. Ze kunnen de eerste week toch nog niet zwemmen en hebben dan geen behoefte aan grote hoeveelheden water. Op latere leeftijd willen ze wel graag water om in te zwemmen en dat gaat niet zo goed met karton. Een oude (of nieuwe) knaagdierenkooi is uitermate geschikt om een babyeendje in op te laten groeien.

Spiegel

Een kleine spiegel (bijvoorbeeld een scheerspiegel) is erg handig om het kuiken aan andere eenden te laten wennen. Door het ‘gezelschap’ wordt het eend ook nog eens rustiger. Een spiegel is een hele simpele aanvulling waar je het kuiken een enorm plezier mee doet.

Keukenpapier en schoonmaakdoekjes

Ook lieve en schattige babyeendjes moeten wel eens naar de wc. Dit doen ze onaangekondigd en altijd op een bijzonder ‘handig’ moment. Met keukenpapier en schoonmaakdoekjes haal je dit eenvoudig weer weg.

Groente

Als afwisseling op het eendenvoer kun je de babyeendjes voorzien van andijvie, witlof of bijvoorbeeld kroos. Spinazie of boerenkool zijn ook welkome groentes op het menu van het pulletje. Voer echter met mate.