Gevonden eendje grootbrengen

BABY EENDJES GROOTBRENGEN

Een droom van velen is om voor een jong baby eendje, eendenkuiken of pulletje te kunnen zorgen. Wanneer je deze in de zomer vindt en duidelijk is dat er geen moeder meer in de buurt is, kun je hiervoor kiezen en het eendje helpen. Het is ook vertederend om zo’n weerloos eendje te horen piepen om zijn moeder te vinden en je kunt al snel tot de verleiding komen om het dan mee naar huis te nemen. Wat is er nou mooier dan dat zo’n kleintje een nieuwe kans op overleving krijgt? Toch komt er nog heel wat bij kijken om zo’n jong eendje gezond groot te krijgen. Er is veel tijd en inzet voor nodig en je moet een goede overweging maken of je de zorg die nodig is wel kunt bieden, alvorens je het diertje mee naar huis neemt. Er is gelukkig voldoende informatie te vinden over wat de verzorging inhoudt, waardoor je zeker ook wel een goede kans kunt maken. Er is een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden en die het grootbrengen van een baby eendje zullen vergemakkelijken. Rest uiteraard het plezier en de voldoening die de verzorging verder met zich meebrengt.

Een verloren baby eendje op zoek naar zijn moeder

DE 3 GOUDEN REGELS:

  1. Warm houden
    2. Geen brood
    3. Schoon, klein laagje drinkwater -niet zwemmen
    Bekijk ook wat je nodig hebt om een baby eendje groot te brengen: benodigdheden.

EERSTE HULP BIJ GEVONDEN EENDJES

Het belangrijkste dat je kunt doen voor een eendje dat je net gevonden hebt, is om voor voldoende warmte te zorgen. Houd het hiervoor in je handen, zodat het zich kan warmen aan jouw lichaamstemperatuur. Leg het eendje vervolgens bijvoorbeeld in een kartonnen doos met wat stro en plaats, als je deze voorhanden hebt, een warmtelamp boven de doos. Gebruik anders voldoende warme dekens. Kou is snel funest voor zo’n klein eendje. Het eendje zal zichzelf niet lang kunnen warm houden dus dit is absoluut een noodoplossing. Een baby eendje warm houden gebeurt het beste met een warmtelamp.

Maak van wat vogelzaad een papje, om het eendje te voeren. Haal zodra de winkels open zijn, opfokkorrels voor watervogels. Dit is volledig voer, waar alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zitten die het eendje nodig heeft.

Geef het altijd gelijk schoon drinkwater, dit is heel belangrijk. Dit dient ook meerdere malen per dag te worden ververst. Indien je er niet zelf voor kunt zorgen, kun je het overdragen aan de dierenambulance of een dierenopvangcentrum, wanneer deze jonge eendjes kunnen verzorgen. Ervoor kiezen het zelf groot te brengen is een verantwoordelijke en intensieve taak, die echter wel veel voldoening geeft.

DE VOLGENDE STAPPEN:

Als de eerste voorbereidingen zijn getroffen, is het verstandig om je verder te verdiepen in de verzorging van het baby eendje.

  1. WARM HOUDEN

Een eendenkuiken heeft warmte nodig. Deze warmte geeft de moeder normaal, maar omdat deze er niet meer is, doe je dit met een warmtelamp of warmteplaat. Stel deze zo op dat het kuikentje er ook onder vandaan kan lopen als het te heet wordt. Dit is heel belangrijk omdat het kuiken dit niet kan aangeven.

  1. VERBLIJF/HOK

Kleine eendjes worden groot. Houd hier rekening mee bij het inrichten van het (tijdelijke) eendenverblijf. Eendjes worden buiten geboren en afgezien van de warmte die ze in het begin nodig hebben, kunnen ze goed tegen de Nederlandse temperaturen. Geef ze daarom (hoe ouder ze worden) steeds meer de ruimte om rond te lopen en op te groeien.

BABY EENDJES GROOTBRENGEN

Nadat de eendeieren zijn uitgekomen, moeten ze nog heel even in de broedmachine blijven. De baby eendjes of eendenkuikens moeten volledig opdrogen voordat ze overgeplaatst kunnen worden naar de ruimte waar ze kunnen opgroeien. Dit kan het beste een hok of kooi zijn, die speciaal voor deze gelegenheid is ingericht. Zorg voor een goede bodembedekking, een voer- en drinkbakje en laat een zwemplekje nog even achterwege. De vetklier heeft zonder moeder even de tijd nodig om op te starten. Het duurt ongeveer een week (afhankelijk van het ras) voordat de eendjes veilig te water kunnen gaan. Bekijk de aparte pagina baby eendjes grootbrengen.