Wanneer je een jong baby eendje, eendenkuiken of pulletje vind en duidelijk is dat er geen moeder meer in de buurt is, kun je het baby eendje helpen. Je hart smelt bij het zien en horen piepen van zo’n weerloos eendje. Hierdoor raak je snel in verleiding om het baby eendje te redden van zijn waarschijnlijke ondergang in de wrede natuur. En gelijk heb je! Wat is er nou mooier dan zo’n schattig pulletje een nieuwe kans op overleving geven!
Een jong baby eendje meenemen
Toch komt er nog heel wat bij kijken om zo’n jong baby eendje gezond groot te krijgen. Er is veel tijd en inzet voor nodig en je moet een goede overweging maken of je de nodige zorg kunt bieden voordat je de verzorging op je neemt. Lees deze pagina goed door. Denk je de zorg niet aan te kunnen breng dan het gevonden baby eendje naar een eenden of dierenopvang. Voor dieren uit de natuur zoek je hier naar een wildopvang van de dierenbescherming bij jou in de buurt.
DE 3 GOUDEN REGELS:
Besluit je jezelf over het lieve eendje te ontfermen dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden en die het grootbrengen van een baby eendje zullen vergemakkelijken. Dan blijft uiteraard het plezier en de voldoening die de verzorging verder met zich meebrengt over.
- Het eendje warm houden
- Geef ze geen brood
- Altijd drinkwater, maar geen water om in te zwemmen
EERSTE HULP BIJ GEVONDEN EENDJES
1. Het belangrijkste dat je kunt doen voor een eendje dat je net gevonden hebt, is om voor voldoende warmte te zorgen. Houdt het daarom in je handen, zodat het zich kan warmen aan jouw lichaamstemperatuur. Leg het eendje vervolgens bijvoorbeeld in een kartonnen doos met wat stro en plaats, als je deze voorhanden hebt, een warmtelamp boven de doos. Gebruik voor een tijdelijke oplossing warme dekens, een kruik of een fles gevuld met warm water. Kou is snel funest voor zo’n klein eendje. Het eendje zal zichzelf niet lang warm kunnen houden dus dit is absoluut een noodoplossing. Een baby eendje warm houden gebeurt het beste met een warmtelamp of warmteplaat.
2. Maak van wat vogelzaad een papje, om het eendje te voeren. Voorkom brood want dit zet uit in de maag. Haal daarna zo snel mogelijk in de winkel of onlinewinkel (vaak sneller) speciale opfokkorrels voor watervogels. Dit is volledig voer, waar alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zitten die het eendje nodig heeft.
3. Geef het altijd gelijk schoon drinkwater, dit is heel belangrijk. Dit dient ook meerdere malen per dag te worden ververst. Zorg dat het bakje van het drinkwater niet te diep is, niet alle gevonden baby eendjes kunnen al zwemmen.
Belangrijk om te weten!
Zodra een baby eendje, eendenkuiken of pulletje wordt geboren, begint de verzorging. Het kuiken, ook wel pulletje genoemd, zal de eerste persoon die het ziet als moeder beschouwen en hem of haar overal achtervolgen. Hier is geen onderbreking in aan te brengen, het is dus belangrijk dat je deze aandacht en zorg 24 uur per dag kunt bieden.
Een van de belangrijkste dingen blijft het verwarmen van het baby eendje. Het eendje moet goed op temperatuur blijven en ook droog blijven. Als het nat is geworden, moet je erop letten dat het snel weer opdroogt. Zorg voor een warme en droge plek onder bijvoorbeeld een warmtelamp of op een warmteplaat, anders vat het kou en raakt het onderkoeld. Dit gaat bij pulletjes sneller dan je denkt. Zolang er nog geen eigen vetbescherming over het verendek is, loopt het baby eendje hier kans op. Laat het ook vooral niet zwemmen, anders loopt het risico om te verdrinken.
De verdere verzorging van een baby eend
Als de eerste voorbereidingen zijn getroffen, is het verstandig om je verder te verdiepen in de verzorging van het baby eendje. Vanaf de geboorte duurt het ongeveer tot twee / drie maanden tot de eenden goed voor zichzelf kunnen zorgen.
Het eendenkuiken warm houden
Een eendenkuiken heeft warmte nodig. Deze warmte geeft de moeder normaal, maar omdat deze er niet is, doe je dit met een warmtelamp of warmteplaat. Stel deze zo op dat het kuikentje er ook onder vandaan kan lopen als het te heet wordt. Dit is heel belangrijk omdat het kuiken dit niet kan aangeven.
Het kuikenhok voor eenden inrichten
Kleine eendjes worden groot. Na een halfjaar zijn ze reeds jong volwassen en hebben ze de grote van de ouders bereikt. Voor de verzorging in de eerste weken is een cavia of konijnenhok ideaal. Daarna wordt deze al snel te klein. Lees alles over de inrichting van een kuikenhok voor eenden in dit interessante artikel.
Zwemwater voor jonge eendjes
Het zal je verbazen maar een jong baby eendje, zonder moeder, heeft in het begin de grootste moeite met zwemmen. Ze krijgen van moeders het eerste beschermende vetlaag wat hun verenpak isolerend maakt en zorgt dat ze blijven drijven. Je leest daar meer over in het artikel “een lek baby eendje”
Voer voor watervogels
In de natuur kunnen eenden zelf uitzoeken wat ze nodig hebben. Als ze ergens teveel van hebben laten ze het liggen. Als jij een eendje verzorgd valt er weinig te kiezen en al ons ‘bewerkte’ voedsel, zoals brood, is erg slecht voor ze. Hier lees je verder in over voeding met het artikel “de juiste voeding voor eendenkuikens”.