Afhankelijk van de eendensoort begint de broedtijd voor eenden in de vroege lente. De woerden (de mannetjes) gaan dan opzoek naar een vrouwtje. Eenmaal een vrouwtje gevonden dan is de woerd erg beschermend. Ze zijn erg agressief tegen andere mannetjes, zodat geen enkel ander mannetje bij haar in de buurt kan komen.
Broedseizoen
De periode waarin eenden in de natuur broeden verschilt per eendensoort. De Hottentottaling kan in december al beginnen terwijl de wilde eend pas in februari start. Het broedseizoen loopt tot ongeveer augustus. Per seizoen worden er gemiddeld 1 tot 2 nesten met eieren gelegd.
Taakverdeling
Zodra alle eieren zijn gelegd, kan de moedereend beginnen met broeden. Zij is voornamelijk met de taak van eendeneieren uitbroeden belast. Het mannetje zal je niet op het nest zien. Als het vrouwtje geluk heeft, brengt het mannetje wel wat eten voor haar mee, maar vaak moet ze zichzelf redden en eten zoeken in de omgeving van het nest.
Broedtijd van eenden
Over het algemeen duurt het uitbroeden van eendeneieren ongeveer 28 tot 30 dagen. Het vrouwtje kiest hiervoor een beschutte plek uit, zodat ze zo min mogelijk opvalt voor roofdieren. In de laatste fase communiceren de eendenkuikens vanuit het ei met elkaar, zodat ze gelijktijdig geboren worden. Hiermee vergroten ze hun overlevingskans en hoeft de moeder niet te letten op loslopend grut terwijl ze alsnog enkele eieren moet uitbroeden. Zo is het eendeneieren uitbroeden door de natuur zorgvuldig en bedachtzaam geregeld.
Eieren uitbroeden in een broedmachine
Sommige rassen zijn slechte ouders of zijn dusdanig moeilijk tot broeden aan te zetten, dat het soms makkelijker is om het zelf te doen met behulp van een broedmachine. In het artikel “eendeneieren met een broedmachine” lees je hier meer over. De broedtijd, de temperatuur en luchtvochtigheid verschillen onderling per soort eenden nauwelijks. De eerste die het baby eendje ziet bij het uitkomen beschouwd het als zijn moeder. Wees er daarom ook zeker van dat jij voor de jonge eendjes kunt zorgen.