Een eendenkorf plaatsen

Een eendenkorf is een korf die dient als nestkast voor verschillende eendensoorten. Vooral de wilde eend is veel te vinden in en rond de eendenkorven.
De korf is traditioneel gemaakt van wilgen, tegenwoordig worden ze ook veel gemaakt van hooigaasrol.

Tijdens de broedperiode zijn eenden en hun eieren erg kwetsbaar voor roofdieren. Daarom doen de vogels erg hun best om zichzelf en hun eieren veilig te houden. Dit lukt lang niet altijd. Daarom is het plaatsen van een eendenkorf super goed.
Het plaatsen van een eendenkorf vergroot de kans op een succesvolle broedperiode.
De vrouwtjes zijn erg kieskeurig bij het uitzoeken van de geschikte broedplaats. Vaak gaat zij op zoek naar een beschutte plek in de buurt van water. Zo’n plek kan zijn in struiken, bosjes, tussen planten of het hoge riet.

Bij het plaatsen van een eendenkorf komen een aantal dingen kijken. Eendenkorven zijn gemaakt om eenden veilig te laten broeden. Plaats de eendenkorf daarom op een rustige en windstille plek ongeveer 80 centimeter boven het water. Richt de achterkant van de korf op de overheersende windrichting, zo hebben de eenden het minste last van de wind en kunnen ze gemakkelijk de korf in vliegen.
Plaats de eendenkorf rond 1 maart, dan is het begin van het broedseizoen. Laat de korf niet langer buiten staan dan nodig is, zo zorg je ervoor dat de korf lekker lang meegaat. Haal de korf daarom rond 1 juli weer binnen.
Kijk hier een video over het plaatsen van een eendenkorf