Eenden houden voor beginners

Eenden houden is leuk! Maar waar begin je? In deze korte handleiding “eenden houden voor beginners” wordt de basis uitgelegd over hoe je het beste met eenden kunt omgaan, wat voor zorg ze nodig hebben en welke leefomgeving ze nodig hebben.

Verantwoord eenden houden

Als je ervoor kiest om eenden te gaan houden, is het belangrijk dit zo verantwoord mogelijk te doen. Hierbij is het verstandig je goed in de behoeften van de gekozen eenden te verdiepen. Bekijk per eendensoort wat er nodig is om ze een gelukkig leven te bieden. Geef ze voldoende ruimte in de eendenvijver en zorg voor een hygiënische omgeving. Als eenden houder is het een bewuste keuze om de eenden te houden, welke met een bepaalde verantwoordelijkheid gepaard gaat. Regelmatig het verblijf schoonmaken, water verversen, de juiste voeding, de conditie en de welzijn van jouw eenden hoort er allemaal bij. Wees een zorgzame eigenaar en verzorger, en houd je eenden op een verantwoordelijke manier!

In dit artikel worden de volgende punten besproken:

  • Drink- en zwemwater
  • Leefomgeving van eenden
  • Voeding
  • Verzorging
  • Hoeveel eenden
  • Baby eendjes
  • De sluitklier

Drink- en zwemwater

Schoon drink- en zwemwater is erg belangrijk voor eenden! Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoonhouden, kan doormiddel van een filterpomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver. De kans is groot dat het water van de vijver snel zal vervuilen als het water niet in beweging is. Schoon water zorgt er onder andere voor dat de sluitklier van je eenden optimaal functioneert.

De leefomgeving van eenden

Om eenden te houden heb je een hok of ren nodig met water erbij. Dit kan aangrenzend aan een sloot of er kan een speciale vijver voor worden gegraven. Bij het aanleggen van deze eendenvijver en de speciale leefomgeving komt veel kijken. Per eendensoort verschillen de behoefte. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen welke eendensoort je wilt gaan houden. Dit artikel is een hulpmiddel bij de oriëntatie op een eendenvijver.

[one_sixth]

Wilde eend

[/one_sixth]

[one_sixth]

[/one_sixth]

[one_sixth]

muskuseend

[/one_sixth]

[one_sixth]

[/one_sixth]

[one_sixth]

hottentottaling eend

[/one_sixth]

[one_sixth_last]

[/one_sixth_last]

Voeding

Watervogel voer kopen

Eenden in de vrije natuur eten wat het jaargetijde hun biedt. Voeding voor eenden bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen. Met name waterplanten, grassen en granen staan op het menu. Insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en visjes zijn favoriet. Hierin zitten veel dierlijke eiwitten, die voor mooie veren zorgen. Bij het houden van eenden dient er vaak worden bijgevoerd met mais, pitten en erwten, omdat er in een eendenvijver niet altijd voldoende natuurlijk voedsel beschikbaar is. Een andere aanvulling voor het dieet van de eend zijn gedroogde insecten. Net zoals de levende insecten die de eenden eten zitten deze vol met dierlijke eiwitten.
Het aanbod aan eendenvoer in dierenwinkels is beperkt, maar bij de grote speciaalzaken of online webwinkels is het assortiment groter!

Speciaal voor watervogels is er; opfokvoer, onderhoudsvoer, eendengraan en foktoomkorrel. Deze laatste zorgen bijvoorbeeld voor een goede kwaliteit eieren en worden gegeven vóór de aanvang van het broedseizoen. Je ziet niet heel grote verschillen in voeding tussen de verschillende eendensoorten. Sommige soorten eenden zijn wel moeilijker dan andere, vooral bij de kuikens kan dit zo zijn. Er zijn bijvoorbeeld kuikens die alleen bewegend voer eten. Sommige voerfabrikanten spelen hier op in met een speciale korrel. Voer voor watervogels kun je hier kopen.

Verzorging

Dieren die worden gehouden, dus ook eenden, dienen goed verzorgd te worden. In een eendenhok zitten altijd meer dieren op elkaar dan in de vrije natuur. Het is daarom belangrijk om de dieren goed in de gaten te houden en met regelmaat te verzorgen. Zo kan het onderhoud aan de eendenvijver, op vastgestelde tijden plaatsvinden. Verwijder oude plantenresten van de bodem zodat deze niet gaan rotten en er geen algengroei ontstaat. Het water van een eendenvijver vervuilt snel omdat ze zich hierin wassen, hieruit drinken en er ook hun ontlasting in doen. Zorg dat het water voldoende wordt ververst. Het gebruik van een filterpomp maakt het onderhoud makkelijker.

Hoeveel eenden?

Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten. Dit kunnen eenden van hetzelfde soort zijn, maar ook verschillende koppeltjes van andere soorten. Het wordt wel aangeraden om in ieder geval een mannetje en een vrouwtje van dezelfde eendensoort te nemen. Eenden gaan altijd op zoek naar een partner, dus dit is wel een vereiste. Per eendensoort kan de juiste verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes verschillen. Bekijk dit per eend.

Jonge eendjes

Eenden kuikens in nest

Per eendensoort verschilt het broedseizoen. Sommige soorten zullen in december al beginnen met het leggen van eieren, terwijl andere eendensoorten pas beginnen in maart. Per jaar worden er vaak hooguit twee nesten gelegd waarin 8 tot 15 eieren liggen. Over de natuurlijke broed van eenden kun je hier meer vinden. Het uitbroeden van de eieren duurt tussen de 24- 30 dagen waarna er verschrikkelijk schattige eendenkuikens geboren worden.  In het artikel baby eendje grootbrengen lees je daar meer over.

De sluitklier

Om te kunnen drijven, hebben eenden een sluitklier die vet produceert. Doormiddel van deze klier kunnen ze een laagje vet op hun verenpak aanbrengen. De werking van deze vetklier hangt af van de hoeveelheid zwemwater dat ze tot hun beschikking hebben en de mate waarin het water schoon is. Als het water vervuild is, dan stopt automatisch de werking van deze klier en lopen de eenden kans om onderkoeld te raken zodra ze met water in aanraking komen. Ze kunnen zelfs verdrinken.