Eenden houden voor beginners

VERANTWOORD EENDEN HOUDEN

Als je kiest voor eenden houden, is het belangrijk dit zo verantwoord mogelijk te doen. Hierbij moet je goed de behoeften van de gekozen eend in de gaten houden en bovendien erop toezien dat de eenden een zo natuurlijk mogelijke omgeving krijgen. Bekijk per eendensoort wat er nodig is om ze gelukkig leven te bieden. Geef ze voldoende ruimte in het eendenverblijf en zorg voor een hygiënische omgeving. Als houder van eenden is het een bewuste keuze om de eenden te houden, welke met een bepaalde verantwoordelijkheid gepaard gaat. Regelmatig schoonmaken, water verversen, de voeding, de conditie en het welzijn van je eenden in de gaten houden hoort er allemaal bij. Wees een zorgzame eigenaar en verzorger, en houd je eenden op een verantwoordelijke manier.

DRINK- EN ZWEMWATER

Schoon drink- en zwemwater is van levensbelang voor eenden! Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoon houden, kan door middel van een pomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver. De kans is groot dat het water van de vijver snel zal vervuilen als het water niet in beweging is. Schoon water zorgt er o.a. voor dat de vetklier van je eenden optimaal functioneert. Meer over die vetklier lees je onderaan deze pagina. Schoon water is cruciaal voor gezonde eenden.

LEEFOMGEVING – DE EENDENVIJVER

Om eenden te houden heb je een hok of ren nodig met water erbij. Dit kan aangrenzend aan een sloot of er kan een speciale vijver voor worden gegraven. Bij het aanleggen van deze vijver en de speciale leefomgeving komt veel kijken. Op de pagina ‘De eendenvijver’ (LINK) lees je daar meer over.

VOEDING

Eenden in de vrije natuur eten afhankelijk van wat het jaargetijde hun biedt. Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen. Met name waterplanten, grassen en granen staan op het menu. Ook insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en visjes zijn favoriet. Bij het houden van eenden moet er vaak worden bijgevoerd met mais, pitten en erwten, omdat er in een eendenvijver niet altijd voldoende natuurlijk voedsel beschikbaar is. Het aanbod aan eendenvoer in dierenwinkels en webwinkels bestaat uit opfokvoer, onderhoudsvoer, eendengraan en foktoomkorrels. Deze laatste zorgen bijvoorbeeld voor een goede kwaliteit eieren en worden gegeven vóór de aanvang van het broedseizoen. Je ziet niet heel grote verschillen in voeding tussen rassen. Sommige soorten eenden zijn wel moeilijker dan andere, vooral bij de kuikens kan dit zo zijn. Er zijn bijvoorbeeld kuikens die alleen bewegend voer eten. Sommige voerfabrikanten spelen hier op in met een speciale korrel.

VERZORGING

Dieren die worden gehouden, dus ook eenden, moeten verzorgd worden. In een hok zitten altijd meer dieren op elkaar dan in de vrije natuur. Het is daarom belangrijk om de dieren goed in de gaten te houden en met regelmaat te verzorgen. Zo kunnen er uit de vijver, op vastgestelde tijden, oude planten van de bodem worden verwijderd, zodat deze niet gaan rotten en er geen algengroei ontstaat. Het water van een eendenvijver vervuilt snel omdat ze zich hierin wassen, hieruit drinken en er ook hun ontlasting in doen. Zorg dat het water voldoende wordt ververst. Het gebruik van een pomp maakt het onderhoud makkelijker.

HOEVEEL EENDEN?

Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om een eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten. Dit kunnen eenden van hetzelfde soort zijn, maar ook verschillende koppeltjes van andere soorten. Het wordt wel aangeraden om in ieder geval een mannetje en een vrouwtje van dezelfde soort te nemen. Ze gaan sowieso op zoek naar een partner, dus dit is wel een vereiste. Per eendensoort kan de juiste verhouding verschillen.

DE VETKLIER

Om te kunnen drijven, maken eenden gebruik van een vetklier. Door middel van deze klier kunnen ze een laagje vet op hun verenpak aanbrengen. De werking van deze vetklier hangt af van de hoeveelheid zwemwater dat ze tot hun beschikking hebben en de mate waarin het water schoon is. Als het water vervuild is, dan stopt automatisch de werking van deze klier en lopen de eenden kans om onderkoeld te raken, zodra ze met water in aanraking komen. Ze kunnen zelfs verdrinken.