Eenden houden bij andere dieren

Er zijn een aantal dingen die erg belangrijk zijn wanneer je bepaalde dieren samen wilt houden. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe je er voor zorgt dat alle dieren de goede voedingsstoffen binnen krijgen en hoe je een leefomgeving inricht naar de eisen van de verschillende dieren.
Ook is het super belangrijk om er zeker van te zijn dat alle dieren veilig zijn. Niet alle dieren zijn geschikt om bij elkaar te houden. In dit artikel lees je meer over een aantal verschillende dieren waar je de eenden samen mee kunt houden.
Een aantal van deze dieren zijn:

  • Kippen
  • Ganzen
  • Konijnen

Eenden en kippen houden

Een van de veel gestelde vragen is of je eenden en kippen samen kunt houden. Het antwoord is: Ja, zolang er voldoende ruimte is en de leefruimte voldoet aan de eisen voor een gezonde leefomgeving is er niks aan de hand. Een voorbeeld van zo’n “eis” zijn de drink en voerbakken van de vogels. Kippen hebben een smallere snavel dan eenden en kunnen door kleinere gaatjes pikken. Eenden kunnen dus niet uit een gewone bajonetdrinker drinken omdat die gemaakt zijn voor kippen. Er zijn een aantal waterbakken en drinksystemen die wel geschikt zijn voor eenden. Zo is de sifondrinker ideaal omdat hij makkelijk te plaatsen en heeft een goede maat voor eenden.
Wil je de dieren samen houden is het wel aan te raden om de vogels van jongs af aan al aan elkaar te laten wennen.
Zorg er voor dat je ook rekening houd met de grootte van de dieren die je samen zet. Zet dus geen kuikentje tussen de volwassen eenden, dat zal voor problemen zorgen. Ook is het niet aan te raden om een kippenei uit te laten broeden door een eend. Het kuikentje zal niet begrijpen dat het geen eend is en snapt dan ook niet dat hij niet kan zwemmen. Mocht je toch een kippenei willen laten uitbroeden door een eend of andersom is het slim om het kuiken zo spoedig mogelijk uit het nest te halen.

Eenden en ganzen samen

Net zoals bij kippen kunnen ganzen en eenden prima samen. In tegenstelling tot eenden hebben ganzen veel ruimte nodig. Zorg dat je voor het houden van ganzen ongeveer 50m2 per gans rekent. Eenden moeten kunnen zwemmen. Zorg er dan ook voor dat de eenden bij een vijver of een grote bak schoon water kunnen. Ganzen eten vooral gras en groenvoer zoals sla, wortel en andijvie. De eenden zullen vast en zeker wel meegenieten met de ganzen. Let er wel op dat de eenden genoeg voedingsstoffen eten. Doe dit door de eenden bovenop hun basisvoeding bij te voeren met dingen als granen, maïs, pitten en erwten.
Mocht je de dieren graag samen willen voeren is er speciaal watervogelvoer dat geschikt is voor ganzen en eenden. Dat is de eenden- en ganzenkorrel.
Ganzen en eenden zien elkaar als soortgenoten en zullen elkaar niet zomaar aanvallen. Het is wel aan te raden om te beginnen met 2 koppeltjes van beide soorten om te voorkomen dat ze zich overweldigd voelen. Later kun je altijd nog andere eenden en ganzen verwelkomen in het verblijf.

Eenden houden bij konijnen

Nog een veelgestelde vraag is of eenden en konijnen bij elkaar kunnen worden gehouden. Het antwoord hierop is ook ja. Net zoals bij de kippen en ganzen is het prima om de dieren bij elkaar te houden. Zolang je rekening houd met de behoeften en veiligheid van beide soorten.

Konijnen hebben een nachthok nodig om zich te kunnen verschuilen mocht dat nodig zijn. Ook is die ruimte ‘s winters nodig om zich extra warm te kunnen houden. Eenden hebben een vijver nodig om te kunnen zwemmen, houd er rekening mee dat een konijn in de zelfde omgeving leeft. Zorg dat het konijn een uitweg heeft mocht hij in de vijver vallen. Konijnen kunnen voor zover wij weten geen diepte zien en gebruiken hun snorharen om te voelen waar ze zijn. Een leuk feitje is dat alle konijnen kunnen zwemmen, zwemmen is voor hen een overlevingsmechanisme. Mocht er een konijntje in de vijver vallen, kan hij zich wel redden maar zal hij zichzelf wel weer droog moeten krijgen om te voorkomen dat hij onderkoelt raakt.