Eendeneieren uitbroeden in een broedmachine

Het uitbroeden van eendeneieren kan ook met de broedmachine. Sommige eenden soorten zijn slechte en onbetrouwbare broeders waardoor de broedmachine een betere garantie tot uitkomst biedt.
Kies wel voor een betrouwbare broedmachine. Merken als Borotto, Rcom, Brinsea, FIEM, MS broedmachine, HEKA, Hemel en Puisor zijn prima broedmachines en hebben inmiddels meerdere keren achter elkaar bewezen succesvol eieren te kunnen uitbroeden. Hier kun je een broedmachine kopen.

Bij het broeden zijn een aantal dingen letterlijk van levensbelang. Houd je aan de onderstaande voorwaarden, anders komen de eendenkuikens niet uit.

  1. Een constante temperatuur
  2. Een juiste en constante luchtvochtigheid
  3. Het keren van de eieren
  4. Goede broedeieren

1. CONSTANTE TEMPERATUUR

Wil je dat de eieren enige kans maken, dan zal je ze een constante temperatuur moeten geven. Per eendensoort is de benodigde temperatuur verschillend, deze ligt tussen de 37 en de 38 graden Celsius. De temperatuur in de broedmachine wordt constant gehouden met een thermostaat. Een kant en klare broedmachine heeft altijd een thermostaat, omdat dit de basis van elke broedmachine is. Ook zijn er verschillende thermostaten los te koop voor als je zelf een broedmachine wilt bouwen.

Hoe geavanceerder het apparaat, hoe nauwkeurig de thermostaat de temperatuur kan houden. Let hier bij de aanschaf goed op. Nu wat extra uitgeven, kan later veel extra plezier en minder zorgen opleveren. Omdat moeders soms ook van het nest afgaat, kun je het deurtje van de broedmachine gewoon opendoen om bijvoorbeeld water bij te vullen. Sommige thermostaten ondersteunen ook een koele periode.

De broedgids uitbroeden kopen

2. CONSTANTE LUCHTVOCHTIGHEID

Om het water bij te vullen in de broedmachine moet je af en toe het deurtje opendoen. Water vul je bij omdat ook de luchtvochtigheid belangrijk is voor het uitbroeden van de eendeneieren. Door de warmte verdampt het water en die vul je eens in de paar dagen met de hand bij. Wanneer je van een hygrostaat gebruik maakt, wordt ook dit voor je geregeld, na een keer goed instellen. Deze meet en regelt de luchtvochtigheid in combinatie met een verdamper of waterpomp. De luchtvochtigheid wordt voor de meeste rassen afgesteld op 45-50%. De laatste dagen, in de periode van het uitkomen, moet je de luchtvochtigheid verhogen naar ca. 55-60%.

3. EIEREN KEREN

Draai minimaal twee keer per dag de eieren om en markeer met potlood beide zijden met een rondje en een kruis, zodat je weet waarheen je moet draaien. Zo voorkom je dat de eierdooier uitzakt en het hagelsnoer beschadigt. Op dag 26 stop je hiermee. De eendenkuikens komen nu snel uit het ei. Sommige broedmachines kunnen de eieren automatisch laten keren en bij andere broedmachines ontbreekt deze functie totaal. Het hangt heel erg van jouw situatie af, of je in staat bent om de eieren op de juiste tijden te kunnen keren. Twijfel je hieraan? Neem dan het zekere voor het onzekere en schaf een broedmachine met automatische keerfunctie aan. De Borotto Lumia 8 Expert is hiervoor ideaal.

Tip: om te weten of de eieren bevrucht zijn en om de ontwikkeling te volgen, raad ik je het artikel over eenden eieren schouwen aan.

Eenden eieren

4. Goede broedeieren

Een goed begin is het halve werk. Goede eenden broedeieren zorgen voor een beter uitkomst resultaat. Lees hier meer over in het andere artikel op deze website.

Het kuikenhok voor eenden inrichten

Als de baby eendjes, eendenkuikens of pulletjes zijn uitgekomen, blijven ze vaak nog een dag in de broedmachine om geheel op temperatuur te komen en goed op te drogen. Daarna kunnen ze worden overgeplaatst naar een kunstmoeder of opfokhok, veelal in de vorm van een warmtelamp of warmteplaat. Hiervoor is het zaak het kuikenhok al ingericht te hebben, zodat de eendenkuikens overgeplaatst kunnen worden.