Oriëntatie voor een eendenvijver

De diepte, grote en het soort eendenvijver hangt af van het type eenden dat je wilt gaan houden. Voor grotere eendensoorten heb je uiteraard al snel een grotere omvang nodig dan voor kleinere eenden.

Keuze van de eendensoort

Het is belangrijk dat je vooraf goed weet welke eenden je wilt gaan houden en weet wat ze nodige hebben alvorens je een vijver gaat maken of aanschaffen. Zo kun je er zeker van zijn dat je precies de juiste omgeving kunt creëren voor je eenden, waarin ze met plezier kunnen ronddobberen en op zoek kunnen gaan naar eten. Het houden van eenden wordt zo een ongekend plezier en verblijdend avontuur. Ook is het belangrijk te weten hoeveel eenden in de vijver zullen gaan wonen













De grootte van een eendenvijver

De minimum omvang van een eendenvijver is twee vierkante meter. Je kunt hierin een koppeltje eenden houden. Zorg ervoor dat het gehele verblijf wel groter is. Het liefst 5m2 gras erbij. Als je van plan bent om duikeenden, of zee-eenden te gaan houden, heb je een vijver van minimaal 3 x 3 meter nodig met een diepte van minimaal 60 cm. Voor ganzen heb je echter al genoeg aan een vijver van ongeveer 5 m2. De ruimte op het land moet dan wel weer flink groter zijn. Voor gedomesticeerde eenden heb je echter weer een minder groot wateroppervlak nodig. Dan voldoet een vijvertje van 1,5 x 1,5 meter. Belangrijk om te weten is dat hoe kleiner de vijver, hoe groter de kans is op snelle vervuiling.

De diepte van de eendenvijver

Als je voor eenden kiest die graag duiken, zal de diepte eveneens belangrijk zijn om aan de behoefte van deze soort te voldoen. Bepaalde duik- en zee-eenden hebben een vijver van minimaal 60 cm diep nodig. Als je een andere watervogel, zwanen bijvoorbeeld, wilt houden, moet je vijver toch zeker een diepte van minimaal 80 cm hebben. Voor de doorsnee eend (of gans) kun je vaak al ver komen met een vijver van minimaal 35 cm diep.

Wat heeft een eend nodig?

Net zoals bij vele andere verblijven heeft een eenden verblijf een aantal ‘eisen’ waar het aan moet voldoen. Denk dan aan een plek waar de eenden kunnen schuilen, een plek om in te zwemmen maar ook de voerbak waar de eenden uit moeten eten.
Over het algemeen slapen en leven eenden buiten, een nachthok of iets vergelijkbaars is niet nodig. Wel is het belangrijk dat de eenden een veilige plaats hebben om te kunnen broeden. Denk dan bijvoorbeeld aan een plekje tussen riet of hoge planten. Je kunt eenden helpen door een plekje te creëren waar ze kunnen broeden. Zo zijn er veel verschillende legnesten die je kunt plaatsen.
De eenden moeten natuurlijk ook een voerbak hebben waar ze uit kunnen eten. Er zijn verschillende soorten voerbakken die geschikt zijn voor eenden. Zo bestaan er dispensers, voerbakken en trapbakken die er voor zorgen dat je eenden kunnen genieten van hun eten.

Techniek

Stilstaand water heeft nooit de voorkeur. Kies bij het uitzoeken van een eendenvijver voor een pomp waardoor het water in beweging blijft. Dit verhoogt het zuurstofgehalte in het water en gaat het rottingsproces op de bodem tegen. Nog beter is om een filter aan de eendenvijver te koppelen. Hiermee zuiver je het water wat de waterkwaliteit verbetert, waardoor het verenpak van de eenden mooi blijft. Lees hier meer over bij het stuk:  “de aanleg van de eendenvijver