Milieuvriendelijk de houten vlonder schoonmaken!

In je eendenvijver zit leven; kleine organisme die het water schoonhouden, waterplanten die het water zuurstof geven en natuurlijk jouw eenden. En waar geleefd wordt, wordt het vies. En dat is waar het dit artikel over gaat. De houten vlonder schoonmaken!

houten vlonder eendenvijver

De groene aanslag verwijderen

Groen aanslag op de houten vlonder ontstaat door de combinatie van water, zuurstof en warmte. Soms heb je de groene aanslag meerdere keren per seizoen en de andere keer maar één keer per jaar. Groene aanslag geeft een vieze indruk en maakt de vlonder glad. Het is daarom beter en mooier om de groene aanslag op de vlonder zo nu en dan te verwijderen.

Niet doen: de hogedrukreiniger!

Het eerste middel waar je aan denkt bij de houten vlonder schoonmaken is de hogedrukspuit. Dit een snelle oplossing en tast het milieu niet aan. Maar; door de hoge druk verwijder je wel de groene aanslag maar je splijt ook de nerven van het hout. Je vlonder word hierdoor vatbaarder voor een nieuwe groene laag en het hout gaat minder lang mee.

Wel doen: Milieuvriendelijke oplossing

In plaats van de hogedrukspuit kun je het kiezen voor een zachtere oplossing. Gooi wat zand op de houten vlonder en borstel dit samen wat water over de houten planken. Hiermee verwijder je de algen op een mechanische manier zonder de omgeving aan te tasten.

Een andere manier zijn biologische producten die afbreekbaar zijn doordat ze een basis hebben van enzymen en bacteriën. Wel het is belangrijk om heel goed het etiket te lezen om zeker te weten dat je de eendenvijver niet aantast. Enkele voorbeelden:

  1. Groenvreter van Ecostyle
  2. Anti groene aanslag van BSI
  3. Biomix ATM
groene aanslag verwijderen

Algen verwijderen

Grote kans dat er naast groene aanslag op de houten vlonder ook algen in de eendenvijver zitten. Algen verwijderen  kan op verschillende manieren waar het wederom belangrijk is om het op een milieuvriendelijke manier te doen.