Loopeend

De loopeend of ook wel Indische loopeend of flesseneend genoemd, is een eendenras die afstamt van de wilde eend en gedomesticeerd is in Indonesië. De Latijnse naam is Anas platyrhynchos domesticus. In Indonesië werd hij vooral op Java, Lombok en Bali gehoed in afgedroogde rijstvelden. De loopeend is een zeer oud ras van meer dan 2000 jaar oud en is al afgebeeld op uit steen gehouwen afbeeldingen in tempels. Rond 1850 is de eend door zeelieden van de V.O.C meegenomen naar Europa. De Loopeend wordt Loopeend genoemd omdat hij geen spoor van waggelen vertoond en dus als het ware loopt.

Kenmerken van de Loopeend

De loopeend heeft een karakteristieke uiterlijke kenmerk. Hij loopt namelijk in een kaarsrechte houding met uitgestrekte hals. Zijn romp heeft de vorm van een fles. De loopeend heeft zijn eigen elegante manier van lopen en waggelt niet. Het mannetje weegt rond de 1.75 en 2,25kg en het vrouwtje tussen de 1,5 en de 2,0kg. Het mannetje is te herkennen aan een kleine krul in de staart, het vrouwtje heeft dat niet. De loopeend komt in de veel kleurslagen voor zoals: wildkeur, forel, zwart, wit, blauw, bruin, blauwforel, geelblauwforel en bruin spreeuwkop. Loopeenden houden van scharrelen op zoek naar voedsel maar zwemmen niet veel. Desondanks waarderen ze wel een vijver of andere zwemgelegenheid om zo nu en dan hun veren nat te maken. Raszuivere Loopeenden kunnen niet vliegen. Als ze opgejaagd worden komen ze vaak niet hoger dan een meter van de grond.

Leefomgeving en voedsel

Loopeenden leven in groepen. Het mannetje, de Woerd, leeft van nature met vier of vijf vrouwtjes. Een weitje of een plek waar ze hun gang kunnen gaan is aan te raden. Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis. In de zomer halen ze hun extraatjes uit de natuur en in de winter kun je ze wat extra’s geven zoals granen.

Eendentrek

De Loopeend is een gedomesticeerde soort en zal dus niet op trek gaan. Daarnaast kan deze eend nauwelijks vliegen. Zolang ze beschutting tot hun beschikbaarheid hebben, heeft de Loopeend geen extra aandacht nodig als het weer kouder en natter wordt.

Broedseizoen

Loopeenden kunnen tot wel 200 eieren per jaar leggen. De eieren hebben een doorzichtige schaal en zijn wit, mint groen of zelfs met een laagje zwart pigment bij de zwarte eenden. De broedtijd is 28 dagen. Om de kans op een goede bevruchting te vergroten wordt er aanbevolen om maximaal één Woerd op vier eenden te houden. De eieren kunnen op een natuurlijke manier uitgebroed worden maar ook met een broedmachine. Loopeenden maken een ondiep gat als nest die zich overal kan bevinden. Na 28 dagen komen de eieren uit. De jongen kunnen allerlei kleuren zijn, dat ligt aan de kleurslag van hun ouders. De moeder zorgt voor de jongen, het mannetje is wel in de buurt maar houdt zich niet te veel met de jongen bezig. Na ongeveer 10 weken zullen de kuikens groot genoeg zijn om het nest te verlaten.

Bijzonderheden

Omdat Loopeenden in kuddes leven worden ze vaak gebruikt om te kunnen loopeendendrijven. Niet alle Loopeenden zijn geschikt om mee te kunnen drijven, voornamelijk de vrouwtjes lopen zwaar door de eierproductie in het lichaam. De woerden hebben daar geen last van. Loopeenden kunnen overigens handtam gemaakt worden.