Muskuseend

De Muskuseend of de Kaapse eend komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. In de 16e eeuw is hij door Spaanse ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa. Deze Muskuseend was in Peru en Mexico gedomesticeerd en werd vooral gehouden voor het bijzonder lekkere vlees. De Muskuseend wordt nog steeds gezien als een culinaire delicatesse, alleen dan met de naam Barbarie eend.

Kenmerken van de Muskuseend

De Muskuseend is duidelijk te herkennen aan de rode huid, bijna wratachtige plekken op de neus en rond de ogen. In combinatie met zijn korte, zwarte poten is hij zeker niet de knapste. De poten bevatten naast zwemvliezen ook klauwtjes waarmee de Muskuseend zich in de bomen kan vasthaken. Muskuseenden gaan zelfs graag op stok. Muskuseenden kunnen vliegen, de vrouwtjes aanzienlijk beter dan de mannetjes. Dit komt door het verschil in gewicht. Het mannetje, de Woerd, wordt 4,5 tot 6,3 kilo. Het vrouwtje 2.3 tot 3.2 kilo. Doordat het mannetje zo groot en zwaar wordt, is het niet verstandig om de Muskuseend bij andere eendensoorten te zetten. De woerd zal namelijk proberen de andere eenden te bevruchten. Muskuseenden komen in veel kleuren voor. De Zwart-witte Muskuseend is het bekendste maar er bestaan ook bruine, groene, witte, bronzen en zelfs lavendelkleurige Muskuseenden.

Leefomgeving en voedsel

De Muskuseend is, zoals eerder benoemd, een gedomesticeerd soort. Door de jaren heen heeft de Muskuseend zich zo goed aangepast, dat hij prima kan overleven in de wilde natuur van Nederland. Maar ook in woonwijken kan hij prima zijn weg vinden. Muskuseenden eten gras, voedselresten, wormen, insecten, amfibieƫn, vissen en reptielen.

Eendentrek

Omdat de Muskuseend gedomesticeerd is, heeft het geen eendentrek. Door de jaren heen heeft de eend zich zo aangepast dat hij gemakkelijk kan overleven in het natuur. Daarnaast wordt de Muskuseend veel gehouden voor de hobby. Lees hier meer over het houden van eenden. Door het tamme, sympathieke karakter en de geringe eisen die ze stellen aan hun verzorging is het houden van deze eenden helemaal niet moeilijk.

Het broeden van de Muskuseend

De Muskuseend is een populaire eendensoort om te houden. Dit komt omdat het een zeer vruchtbare soort is en de vrouwtjes goede broedsters zijn. Daarom worden Muskuseenden ook vaak ingezet om andere eieren van eendensoorten of ganzen uit te broeden. Een nest kan wel 30 eieren bevatten waarvan vaak 10 tot 16 eieren zeker uitkomen. Voordat het vrouwtje gaat broeden, warmt ze eerst de eieren even op. Daardoor komen de vruchtbeginsels van de eieren gelijktijdig tot leven. Nadat de alle eieren heeft gelegd, begint ze pas met broeden. Na 35 dagen komen de eieren uit.

De jongen van de Muskuseend kunnen in kleurverschillen tussen bruin en geel. Vaak zijn ze bruin aan de bovenkant en geel op de buik. Dit omdat roofdieren in het water denken dat de jongen de zon zijn en roofdieren boven het water zien de kuikens door de bruine kleur minder goed. Doordat de jongen redelijk klein zijn, is de overlevingskans niet zo groot. Van het grote aantal jongen worden er uiteindelijk maar een stuk of 5 volwassen. Hoewel Muskuseenden geen paar vormen voor het leven, is het mannetje wel nauw betrokken bij de broed en de opvoeding van de jongen. Hij blijft een aantal weken bij de moeder en haar kuikens om ze te beschermen en helpt mee naar het zoeken van voedsel.

Als je muskus eenden houd dan raden we je aan het artikel over voer voor eenden kuikens te bekijken.