Een eendenvijver onderhouden

Er is niets zo belangrijk als onderhoud om een eendenvijver gezond, fris en helder te houden. Voor de aanblik is dit al doorslaggevend, maar bovenal zal het de gezondheid van de eenden ten goede komen. Hoe helderder en zuiverder het water is waar de eenden in rondzwemmen, drinken en zich in wassen, des te glanzender en sterker wordt hun verendek.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijkse onderhoud van een eendenvijver heeft voornamelijk te maken met de zorg voor de gehouden eenden. Per eendensoort is er een andere zorg nodig. Sommige vergen meer aandacht dan anderen. Denk hierbij aan de eenden voeren, een oogje in het zeil houden om te kijken of alles goed gaat en met een schepnet kun je elke dag bladeren verwijderen, evenals loszittend slib wat zich aan de bodem wil gaan binden. Dit voorkomt overtollige algengroei en maakt het verdere onderhoud een stuk makkelijker.

Wekelijks onderhoud

Eens in de week of eens in de twee weken is het tijd voor een schoonmaak. Verwijder ontlasting en reinig het eventuele nachthok van de eenden. Gebruik hierbij materialen die geschikt zijn voor het schoonmaken van een eendenverblijf. Ook is het verstandig om de techniek te controleren. Controleer de systemen zoals pompen, verlichting of voerautomaten op de juist werking. Hiermee kan je (verstoppings)problemen vroegtijdig voorkomen, wat een hoop gedoe zal schelen.

Maandelijks onderhoud

Afstervende plantendelen wil je in jouw eendenvijver niet hebben. Afhankelijk van het seizoen is hier een verschillende hoeveelheid inzet voor nodig. Houd de planten in de lente en zomer zeker eens per maand bij zodat ze niet gaan woekeren en er plaats is om nieuwe stekjes te laten groeien. Rottende planten maken het water ongezond en geven een aparte geurvorming die je wilt vermijden. Als planten te groot geworden zijn, kun je deze verpotten. Hoe meer planten je hebt hoe meer voedingstoffen uit het water opgenomen zullen worden.. In de herfst wil je zoveel mogelijk afstervende bladeren in de vijver voorkomen.

Jaarlijks onderhoud

Om de bacteriële huishouding, die juist in de naderende winter weer van belang is, niet aan te tasten, is het belangrijk bij een (na)jaarlijkse reiniging van de vijver niet al het water weg te pompen. Gelijkmatige verversing en reiniging van de vijverbodem is effectiever en leidt tot betere resultaten. Ook al begrijpen we dat het soms fijn is om even opnieuw te beginnen. Probeer dan (ook al heeft dat voor het oog niet hetzelfde effect) delen van de vijver uit te baggeren. Juist die balans is erg belangrijk. Besluit je toch de vijver in zijn geheel schoon te maken. Kies dan voor een geschikt moment, bijvoorbeeld net voor het broedseizoen.