Het verschil tussen ganzen en eenden

Onderscheid maken tussen ganzen en eenden is niet zo lastig, met een beetje kennis over de vogels weet je zo een lijst verschillen op te noemen. Een aantal van de verschillen in uiterlijk zijn:

  • Grootte van het lichaam
  • De lengte van hun poten
  • Het verenpak
  • De snavels

In dit artikel lees je meer over zowel de verschillen in uiterlijk als de verschillen in de leefwijze.

Verschil in uiterlijk

Een van de verschillen die je vrijwel meteen opmerkt is de grootte van de dieren. Zoals algemeen bekend is de eend veel kleiner dan de gans. De gemiddelde grootte van de wilde eend is 51 tot 61 centimeter. De grootte van een gans is ongeveer 75 tot 90 centimeter.
Ook de poten van de dieren verschillen nogal. Omdat het lichaam van de gans groter is zijn de poten ook langer.

Er zit nog meer verschil tussen de vogels. Neem als voorbeeld hun verendek.
Het verendek van een de mannetjeseend zit vaak vol met opvallende en creatieve patronen. Daarentegen hebben de mannetjes van de wilde ganzen een hele andere uitstraling. Die zijn vooral zwart, bruin, grijs en wit gekleurd.
Ook de snavels van deze vogels verschillen. De eend heeft een bollere snavel dan de gans. De snavel van de gans is puntiger en heeft een kartelrandje dat lijkt op een rij tandjes.

Verschil in leefwijze

Overdag houden wilde eenden zich met weinig andere dingen bezig dan rusten. Ze eten misschien wat en wassen zich. Slapen doen ze vaak op het water. Zo zijn ze veilig van roofdieren en andere gevaren. Juist in de avond worden de eenden actief en gaan ze op zoek naar voedsel.
Wilde ganzen zijn overdag juist bezig met het verzamelen van voedsel en gaan in de avond op zoek naar een slaapplek.

Ook eten de dieren ander voedsel. De ganzen eten in het wild voornamelijk gras en de eenden eten graag insecten, slakken en zaadjes.

De meeste wilde eenden overwinteren hier in Nederland, op een aantal na die gaan richting het zuiden. De wilde ganzen trekken ook naar Nederland toe te overwinteren, die komen dan voornamelijk uit Noord en Oost-Europa.