Wat eten baby eendjes?

In de natuur eten de baby eendjes wat ze kunnen vinden op het water. Mama wijst het aan en de eendjes gaan vanaf dag een op ‘jacht’. Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos. Als je een baby eendje zonder moeder hebt gevonden of met eenden aan het fokken bent dan is er ander voer beschikbaar. Speciaal voer voor watervogels.

Direct voeding bij een gevonden baby eendje

Brood verboden

Eén van de basisregels die gelden bij het grootbrengen van een gevonden baby eendje is dat je eendjes geen brood voert. Dit is funest voor hun darmen. Ze kunnen hier behoorlijk ziek van worden en zelfs van doodgaan. Een oude gewoonte die dus nadelige gevolgen kan hebben, terwijl je het goed bedoelt.

Het is beter om een papje van verschillende soorten (vogel)zaden te maken en dit met een lepeltje bij de snavel te houden. Mocht je dit niet bij de hand hebben en de winkels al gesloten zijn, dan kun je het jonge eendje een gekookt ei met beschuit geven. Zorg er hierbij voor dat het ei zo klein mogelijk geprakt is met een vork en het beschuit goed versnippert. Daarna moet je het goed mengen tot een papje.

Voeding voor jonge eenden

Voer voor watervogels

Is de noodsituatie opgelost dan kun je het beste zo snel mogelijk overschakelen naar speciaal opfokvoer voor watervogels. Dit is niet in elke dierenwinkel te krijgen maar zeker wel te bestellen bij goede online winkels. Hierin zitten alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die het eendje nodig heeft. Het is een complete vervangen van de stoffen die ze normaal uit de natuur halen. Je kunt hier voeding voor watervogels kopen.

Als aanvulling op het voer

Naast het hoofdvoer houden jongen eendjes ook van afwisseling. Groente is een fijne aanvulling op het menu. Denk hierbij aan sla of andijvie. Ook eendenkroos, de naam zegt het al, vinden jonge eendjes heerlijk. Dit kun je vinden in de meeste sloten en vijvers. Met geluk zitten er in de eendenkroos ook nog torretjes, vliegjes en andere kleine insecten. Eendenkroos is een echte delicatesse voor het eendje

Altijd vers drinkwater

Het belangrijkste van alles is dat het eendje voldoende schoon drinkwater krijgt. Dit moet zo’n 3 of 4 keer per dag worden ververst. Zorg hierbij dat je het niet in een bakje geeft dat te diep is, anders ziet het eendje het aan voor een vijver en is het geneigd erin te springen. Als het eendje niet is voorzien van een vetlaagje, kan het hierin verdrinken. Zorg voor een klein laagje water, waar het eendje niet in kan zwemmen of verdrinken. Lees er meer over in het artikel “Mogen baby eendjes wel of niet in het water?”.