Wat eten eenden?

Eenden zijn echte alleseters. Regelmatig zie je groepjes eenden voedsel zoeken op het land, maar ook op het water zoeken de eenden naar voedsel. In het water zie je de eenden vaak grondelen. De eend zoekt dan ondersteboven met zijn kop in het water, naar voedsel onder het water.

In de natuur

Eenden eten vis

Eenden in de vrije natuur eten wat het jaargetijde hun biedt. Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen. Met name waterplanten, grassen, erwten en granen staan op het menu. In de winter zijn de wilde eenden aangewezen op plantaardig voedsel. In het voorjaar komt daar meer dierlijk voedsel bij, zoals insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en kleine visjes. In de herfst eten de eenden ook vruchten, die dan te vinden zijn. Ook eten de eenden dan eikels en afval van de oogst (bijvoorbeeld maïskorrels en aardappels).

De juiste voeding voor gehouden eenden

Eenden voer onderhoudskorrel kopen

Voor gehouden eenden is een onderhoudskorrel het beste om te geven. Het watervogelvoer is afgestemd op de behoefte van de eend. Dit kan per eenden soort verschillen. Het aanbod aan eenden voer in dierenwinkels en webwinkels bestaat uit opfokvoer, onderhoudsvoer, eenden graan en foktoomkorrels. Deze laatste zorgen bijvoorbeeld voor een goede kwaliteit eieren en worden gegeven vóór de aanvang van het broedseizoen. Hier vind je een compleet assortiment eenden voer.

Naast het watervogelvoer kun je de eenden ook nog voorzien van aanvullend voedsel, zoals haver, granen, maïs, erwten, groenten, gedroogde insecten of restjes rijst (al zit hier weinig voeding in). Met name in de winter kunnen ze deze lekkere snacks gebruiken. Ook eendenkroos vinden ze een geweldig maaltje, dit is te vinden in de meeste sloten en vijvers. Met een beetje geluk zitten er ook nog allerlei kleine insecten bij. Deze insecten zijn ideaal om te voorzien in de eiwitten van de eenden. Om aan te vullen in de dierlijke eiwitten kun je eenden ook gedroogde insecten aanbieden. Vooral zee-eenden hebben veel dierlijk eiwit nodig.

Wat moet je eenden niet voeren

brood verboden voor eenden

Vaak zie je buurtbewoners de eenden in de wijk brood voeren. Dit is niet aan te raden. In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen. Ook zet brood uit in de maag wat voor vergisting kan zorgen. Dit vergroot de kans op ziekten.

Verse groenten en fruit

Een veelgestelde vraag is of je een eend groente en fruit kunt geven, het korte antwoord hierop is ja.
Wel is het belangrijk dat je er op let hoeveel je ze geeft.

Fruit bevat veel suiker, alhoewel eenden ook hun suikergehalte op peil moeten houden is het toch verstandig om op te passen met de hoeveelheid die je ze geeft.
Voorbeelden van fruitsoorten die je ze kunt geven zijn: stukjes appel, peer, aardbei, meloen, druiven en perzik. Zorg dat je de eenden altijd kleine en schone stukjes fruit geeft en dat de pitjes eruit zijn gehaald. In veel van deze pitten zitten stoffen die giftig zijn voor verschillende dieren. 

Net zoals fruit mogen eenden ook verschillende soorten groenten eten. Goede opties hiervoor zijn: komkommer, erwten, maïs, kool, sla, bloemkoolroosjes en broccoli. Al deze groenten bevatten verschillende vitamines die goed zijn voor eenden.
Ter compensatie voor het fruit kun je de eenden een beetje zaden en pitten voeren zoals: gepelde zonnebloempitten en pompoenpitten. Let er wel op dat eenden niet genoeg hebben aan fruit, pitten en zaden. De basis van hun dieet moet altijd een vorm van eendenvoer bevatten.

Grit voor eenden

Grit eenden voedsel verteren kopen

Voornamelijk om plantaardig voedsel te kunnen verteren hebben eenden kleine steentjes nodig, grit genaamd. Ze kunnen wel zonder maar dat zou kunnen leiden tot verstopping in de krop (hals) van de eend. Een klein bakje grit is al voldoende voor de eenden. De eenden zullen, wanneer ze die nodig hebben, zelf een beetje grit eruit halen. Grit is onvermijdelijk bij een eendenvijver.

Het water van de eenden

Meestal voorziet het zwemwater van de eenden als drinkwater. Dit kan voldoende zijn zolang het zwemwater altijd schoon is. Aparte waterbakken zijn niet nodig bij de eenden die zwemmen omdat er dan geen gebruik van gemaakt zal worden. Bij eenden die niet zwemmen of geen zwemwater tot hun beschikking hebben, is een waterbak als drinkwatervoorziening wel aan te raden. Er zijn verschillende drinkbakken en drinkemmers die geschikt zijn voor eenden. Zo zijn er drinkemmers met of zonder poten, speciale drinkbakken voor eenden en zelfs drinkbakken met tanks.