Eenden bijvoeren in het wild

Eendjes oude boterhammen voeren, kan dat nog wel?
Tijdens de koude winterperiode eten eenden vooral waterplantjes kleine waterdiertjes en gras.
Wilde eenden komen eigenlijk niets te kort en komen de winter wel door zonder onze hulp.
Iets wat bij veel mensen van jongs af is aangeleerd is dat je oude brood aan de eendjes kunt voeren.
In dit artikel lees je meer over waarom je de eenden beter geen brood moet geven en wat je ze dan wel kan geven.

Brood voeren aan eenden

Belangrijk bij het voeren van eenden is dat je ze zo min mogelijk brood geeft. Brood bevat veel zout en zorgt ervoor dat de eenden minder of zelfs niks van hun andere voedsel eten. Mocht je toch graag brood willen voeren is het beter om dat met mate te doen en om te stoppen met voeren wanneer de eenden niet meer geïnteresseerd lijken in het brood. Als eenden niets anders eten dan brood lopen ze veel belangrijke voedingsstoffen mis.

Het brood dat de eenden niet opeten blijft liggen en wordt dan opgegeten door ratten. Om overlast van ongedierte te voorkomen is het voeren van eenden in een aantal steden dan ook verboden.
Check voordat je de eenden gaat voeren dan ook even of dat in jouw stad of dorp wel mag.

Wat kun je eenden wel bijvoeren?

In plaats van het voeren van brood is het voor de eenden veel beter om voedsel te geven zoals graan, doperwten of mais. Het zou nog beter zijn om speciale eendenvoer of watervogelvoer aan te schaffen. Er zijn verschillende merken met watervogelvoer vol gezonde granen waar eenden veel meer aan hebben. Neem eens een kijkje naar de merken Kasper en Garvo. Een ander alternatief is drijvend eendenvoer. Omdat niet alle eenden van de bodem eten zorg je er op deze manier voor dat alle eenden kunnen meegenieten.