Een droom van velen is om voor een jong baby eendje, eendenkuiken of pulletje te kunnen zorgen. Wanneer je deze in de zomer vindt en duidelijk is dat er geen moeder meer in de buurt is, kun je hiervoor kiezen en het eendje helpen. Het is ook vertederend om zo’n weerloos eendje te horen piepen om zijn moeder te vinden en je kunt al snel tot de verleiding komen om het dan mee naar huis te nemen. Wat is er nou mooier dan dat zo’n kleintje een nieuwe kans op overleving krijgt? Toch komt er nog heel wat bij kijken om zo’n jong eendje gezond groot te krijgen. Er is veel tijd en inzet voor nodig en je moet een goede overweging maken of je de zorg die nodig is wel kunt bieden, alvorens je het diertje mee naar huis neemt. Er is gelukkig voldoende informatie te vinden over wat de verzorging inhoudt, waardoor je zeker ook wel een goede kans kunt maken. Er is een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden en die het grootbrengen van een baby eendje zullen vergemakkelijken. Rest uiteraard het plezier en de voldoening die de verzorging verder met zich meebrengt.

Baby eendje in het gras

Een verloren baby eendje op zoek naar zijn moeder

De 3 gouden regels:

1. Warm houden
2. Geen brood
3. Schoon, klein laagje drinkwater -niet zwemmen
Bekijk ook wat je nodig hebt om een baby eendje groot te brengen: benodigdheden.

Eerste Hulp Bij Gevonden Eendjes

Het belangrijkste dat je kunt doen voor een eendje dat je net gevonden hebt, is om voor voldoende warmte te zorgen. Houd het hiervoor in je handen, zodat het zich kan warmen aan jouw lichaamstemperatuur. Leg het eendje vervolgens bijvoorbeeld in een kartonnen doos met wat stro en plaats, als je deze voorhanden hebt, een warmtelamp boven de doos. Gebruik anders voldoende warme dekens. Kou is snel funest voor zo’n klein eendje. Het eendje zal zichzelf niet lang kunnen warm houden dus dit is absoluut een noodoplossing. Een baby eendje warm houden gebeurt het beste met een warmtelamp.

Maak van wat vogelzaad een papje, om het eendje te voeren. Haal zodra de winkels open zijn, opfokkorrels voor watervogels. Dit is volledig voer, waar alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zitten die het eendje nodig heeft.

Geef het altijd gelijk schoon drinkwater, dit is heel belangrijk. Dit dient ook meerdere malen per dag te worden ververst. Indien je er niet zelf voor kunt zorgen, kun je het overdragen aan de dierenambulance of een dierenopvangcentrum, wanneer deze jonge eendjes kunnen verzorgen. Ervoor kiezen het zelf groot te brengen is een verantwoordelijke en intensieve taak, die echter wel veel voldoening geeft.

De volgende stappen:

Als de eerste voorbereidingen zijn getroffen, is het verstandig om je verder te verdiepen in de verzorging van het baby eendje.

1. Warm houden

Een eendenkuiken heeft warmte nodig. Deze warmte geeft de moeder normaal, maar omdat deze er niet meer is, doe je dit met een warmtelamp of warmteplaat. Stel deze zo op dat het kuikentje er ook onder vandaan kan lopen als het te heet wordt. Dit is heel belangrijk omdat het kuiken dit niet kan aangeven.

2. Verblijf/hok

Kleine eendjes worden groot. Houd hier rekening mee bij het inrichten van het (tijdelijke) eendenverblijf. Eendjes worden buiten geboren en afgezien van de warmte die ze in het begin nodig hebben, kunnen ze goed tegen de Nederlandse temperaturen. Geef ze daarom (hoe ouder ze worden) steeds meer de ruimte om rond te lopen en op te groeien.

Baby eendjes of pulletjes

Officieel is het niet toegestaan om wilde jonge dieren zomaar mee naar huis te nemen. Echter is er vaak weinig onderscheid te maken tussen een baby eendje van wilde eenden en dat van de doorsnee stadseend. Vaak is het ook geen probleem om een jong eendje mee te nemen. Enkel in gedrag bij volwassenen eenden is verschil te ontdekken. Er zal dan ook niet direct protest worden gemaakt. Toch is het verstandig om bij bepaalde soorten melding te maken bij de dierenbescherming of dierenambulance, als er twijfel bestaat over het soort eend. Een pulletje dat je gewoon in de stadsvijver vindt, zal echter in de meeste gevallen geen probleem zijn.

Wat eten of drinken baby eendjes?

Eén van de basisregels die gelden bij het grootbrengen van jonge eendjes is dat je eendjes geen brood voert. Dit is funest voor hun darmen en ze kunnen hier behoorlijk ziek van worden en zelfs aan overlijden. Een oude gewoonte die dus nadelige gevolgen kan hebben, terwijl je het goed bedoelt. Het is beter om een papje van verschillende soorten vogelzaad te maken en dit met een lepeltje bij de snavel te houden. Zoals gezegd, zijn er bij dierenspeciaalzaken of online dierenwinkels speciale opfokkorrels verkrijgbaar, waarin alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen zitten die het eendje nodig heeft. Hierop kun je het eendje met een gerust hart groot laten groeien.

Het belangrijkste van alles is dat het eendje voldoende schoon drinkwater krijgt. Dit moet zo’n 3 of 4 keer per dag worden ververst. Zorg hierbij dat je het niet in een bakje geeft dat te diep is, anders ziet het eendje het aan voor een vijver en is het geneigd erin te springen. Doordat het niet voorzien is van een vetlaagje, kan het eendje hierin verdrinken. Zorg voor een klein laagje water, waar het eendje niet in kan zwemmen of verdrinken.

Overnachten

Ook ’s nachts is het van belang dat je eendje goed warm blijft en veilig is voor roofdieren. In de natuur gebeurt het maar al te vaak dat jonge eendjes ’s nachts worden weggeroofd bij hun moeder. Dit leidt tot sombere taferelen waarbij je ’s morgens vaak minder eendjes telt dan de dag ervoor. Gelukkig zal het baby eendje hier binnen in huis niet snel kans op lopen. Wel is het verstandig om een goede manier te vinden om ook ’s nachts het eendje goed op temperatuur te houden. Hiervoor kun je ook warmtelampen gebruiken, die je boven de slaapplaats van het eendje plaatst. Door deze op de juiste hoogte af te stellen, zal het eendje een goede warmtebron hebben, waarin het rustig kan ontspannen en slapen. Ook moet het eendje de ruimte krijgen om onder de warmtebron vandaan te kruipen als het te warm is, zodat het eendje zich niet kan verbranden. Zo kun je er zeker van zijn dat het eendje veilig en tevreden de nacht doorkomt. Niet alleen overdag dus een aandachtspunt, maar zeker ook ’s nachts als je er zelf tijdelijk niet direct zicht op hebt.

Mogen baby eendjes wel of niet in het water?

Anders dan algemeen wordt gedacht, kunnen jonge eendjes niet zwemmen. Ze krijgen van hun moedereend een beschermend vetlaagje over de veren verspreid, waardoor ze in staat zijn tijdelijk het water in te gaan, zonder te verdrinken. Aangezien er bij een gevonden jong eendje geen moedereend meer in beeld is, heeft het eendje deze bescherming niet meegekregen. Hierdoor is het eendje niet gewapend tegen het water en kan het verdrinken. Ook kan het onderkoeld raken als het wel in het water is geweest. Het is dan ook verstandig om het eendje direct na een zwempoging lekker weer onder de warmtelamp te plaatsen, zodat het goed kan opdrogen. Het duurt ongeveer een week , afhankelijk van het ras, voordat de vetklier gaat werken en de eendjes veilig te water kunnen gaan.. Het verendek wordt dan waterdicht. Hiervoor moet het wel al een poosje in aanraking met zwemwater zijn geweest. Bij een eerste poging moet je dus altijd goed oppassen en zal het eendje jou nog nodig hebben.

Wat heb je nodig?

Er werd reeds gesproken over een warmtelamp of warmteplaat en voeding voor het babyeendje. Ook zaagsel of beukensnippers om het hok schoon te houden zijn geen overbodige luxe. Bekijk hier de volledige lijst met spullen die je nodig zou kunnen hebben bij het grootbrengen van een babyeendje:

[button url=”http://www.eend.net/benodigdheden-baby-eendjes/” style=”orange” size=”large”] Benodigdheden voor babyeendjes [/button]