Inrichting van het kuikenhok voor eenden

Voor het opvangen van een baby eendje en grootbrengen van jonge eenden zijn de volgende dingen absoluut aan te raden. Ze maken de opvang makkelijk en doeltreffend.

Kuikenhok ingericht

Het eendenkuiken verblijf

knaagdieren kooiHet beste kun je het baby eendje opvangen in een kooi speciaal ingericht voor het baby eendje. In het begin volstaat een kartonnen doos met bodembedekking, zoals een krant of zaagsel. Ze kunnen de eerste week toch nog niet zwemmen en hebben dan geen behoefte aan grote hoeveelheden water. Op latere leeftijd willen ze wel graag water om in te zwemmen en dat gaat niet zo goed met karton. Een oude (of nieuwe) knaagdierenkooi is uitermate geschikt om een baby eendje in op te laten groeien.

Warmte voor het jonge eendje

Ondanks dat eendenkuikens minder warmte nodig hebben dan kuikens van kippen, is een warmtebron in het kuikenverblijf een absolute must. Er zijn twee opties:

Warmtelamp voor eendenkuikens

Kuiken WarmtelampEen warmtelamp geeft, zoals de naam al doet vermoeden, de warmte die een baby eendje zo hard nodig heeft. Warmtelampen zijn verkrijgbaar in verschillende wattages en afhankelijk van de omgevingstemperatuur is het belangrijk de juiste lamp uit te zoeken. Voor het grootbrengen voor 1 of 2 eendenkuikens is een lamp van 60 watt al voldoende. Goedkope warmtelampen hebben een rode kleur. Dit is echter niet ideaal voor het dag en nachtritme van de pulletjes, omdat de lamp altijd moet aanstaan. Een donkerstraler is een betere keus. Deze geven geen licht wat de groei van het eenden kuikentje bevorderd. Een warmtelamp kopen doe je hier.

Warmteplaat

Kuiken warmteplaatEen warmteplaat heeft hetzelfde doel als een warmtelamp; de eendjes lekker warm houden zodat ze snel tot volwassen eenden kunnen uitgroeien. Warmteplaten geven geen licht en zijn veel zuiniger dan warmtelampen. Ze zijn ook veiliger in gebruik en gaan langer mee. Hierdoor zijn ze wel iets duurder in aanschaf. Een warmteplaat kopen doe je hier.

Eendenvoer

Watervogel voer eenden voerHet beste voor elk diersoort is voeding dat speciaal is samengesteld voor het dier. Zo zit in kippenvoer bijvoorbeeld te veel calcium en zijn er zaden in verwerkt die eenden beter niet kunnen eten. Gelukkig is er ook voor eenden speciaal voer te krijgen. Verschillende merken bieden voeding met verschillende eigenschappen aan. Kasper faunafood heeft 6 varianten eendenvoer in kleine verpakkingen. Dat is inclusief opfokkorrel 1 & 2 voor watervogels. Hier kun je watervogelvoeding kopen.

Grit

Eenden hebben geen tanden maar wel een stevige maag. Met behulp van grit (kleine steentjes) malen ze de opgegeten insecten, granen en kroos in de maag fijn. Baby eendjes zullen niet veel grit nodig hebben, maar het bevordert wel het verteringsproces. Ook op latere leeftijd hebben eenden grit nodig. Grit kopen doe je hier.

Bodembedekking

BodembedekkingVoor de eerste dag kun je prima gebruikmaken van kranten of keukenpapier. Het nadeel van kranten en keukenpapier, is dat deze weinig kunnen absorberen. Zaagsel, beukensnippers of hennepvezel doen dit veel beter. Ook voor eendenkuikens geldt dat hygiëne heel erg belangrijk is. Eendenkuikens staan erom bekend veel te poepen. Een goed absorberende bodembedekking is daarom geen overbodige luxe! Een bodembedekking kopen doe je hier.

Spiegel

Een kleine spiegel (bijvoorbeeld een scheerspiegel) is erg handig om het kuiken aan andere eenden te laten wennen. Door het ‘gezelschap’ wordt het eend ook nog eens rustiger. Een spiegel is een hele simpele aanvulling waar je het kuiken een enorm plezier mee doet. Kleine spiegeltjes worden ook in vogelkooien gebruikt.

Keukenpapier en schoonmaakdoekjes

Poetsrol voor vogelsOok lieve en schattige baby eendjes moeten wel eens naar de wc. Dit doen ze onaangekondigd en altijd op een bijzonder ‘handig’ moment. Met keukenpapier en schoonmaakdoekjes haal je dit eenvoudig weer weg. Handig hiervoor zijn een poetsrolhouder met een poetsrol.