Top 5 gekste eendensoorten

Er zijn heel veel verschillende eendensoorten. Heb jij je wel eens afgevraagd welke van deze eenden nou het gekste zijn?
In dit artikel lees je alles over deze 5 gekke eendensoorten:

  • De Wintertaling
  • De Rosse stekelstaart
  • De IJseend
  • De Knobbelpronkeend
  • De Krooneend

1. De Wintertaling

De Wintertaling komt veel voor in delen van Europa, Noord-Amerika en Azië. Met een gemiddelde grootte van 34 tot 38 centimeter en een gewicht van 320 tot 360 gram behoren zij tot de wat kleinere eenden. Opvallend bij deze eend is dat de woerd op zijn bruine kop een soort groene gloed heeft. Die groene kleur is ook te zien wanneer zowel de woerd als het vrouwtje hun vleugels spreiden.

2. De Rosse stekelstaart

De Rosse stekelstaart komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Met hun gemiddelde grootte van 35 tot 43 centimeter behoren zij tot de wat kleinere eenden. Het meest opvallende aan deze eend moet toch wel de stekelstaart zijn. Het onderscheid tussen de mannetjes en vrouwtjes is makkelijk te maken omdat alleen de mannetjes deze stekelstaart hebben. Ook zit er een duidelijk verschil tussen de kleur van de eenden. De mannetjes zijn kastanjebruin van kleur en hebben een fel blauwe snavel. De vrouwtjes daarentegen hebben geen blauwe maar een zwarte snavel en een bruine kleur.

3. De IJseend

Opvallend aan de mannetjes van de IJseend is niet alleen hun zwart-witte verenpak maar ook hun lange staart. De lengte van deze staart kan variëren van 10 tot 15 centimeter. Gemiddeld wordt de IJseend tussen 20 en 33 centimeter lang.

De vrouwtjes van de IJseend hebben een andere uitstraling dan de mannetjes. Neem als voorbeeld de kop. ‘s winters heeft het mannetje een zwart-witte kop en een zwarte snavel met een oranje accent. Het vrouwtje heeft ‘s winters een bruin-witte kop met een donkere snavel. Daarnaast hebben de vrouwtjes geen lange staart zoals de mannetjes die hebben.

4. De Knobbelpronkeend

De Knobbeleend is een soort die vooral voorkomt in Zuid-Amerika. Deze eend wordt tussen 56 tot 76 centimeter groot en kan wel 1 tot 2,9kg wegen.

Opvallend aan deze soort is dat zowel de vrouwtjes als de mannetjes van de nek tot de kop zwart-wit gespikkeld zijn. Het vrouwtje van de knobbelpronkeend heeft een bruiner verenpak en is een slag kleiner dan het mannetje. Het verenpak van de woerd is vrij donker van kleur en heeft een soort blauwe gloed

Het meest opvallende aan de Knobbelpronkeend is toch echt de knobbel op de snavel van de woerden. Deze knobbel wordt door de mannetjes gebruikt om indruk te maken op de vrouwtjes. Rondom het paarseizoen groeit deze alsmaar groter.

5. De Krooneend

De Krooneend is een soort die vooral voorkomt in Europa en West en Midden-Azië. De grootte van deze eenden kan variëren van 53 tot 57 centimeter. Het verenpak van de mannetjes bevat 3 verschillende kleuren. De nek en staart van de eend zijn zwart gekleurd, de buik wit en de rug bruin. Opvallend aan de mannetjes is toch echt de bruin-oranje kop en de felrode snavel. 

Het vrouwtje van de Krooneend heeft een minder opvallende uitstraling. Haar verenpak is vooral lichtbruin met een donkere kop en een heel lichte wang. De snavel van de vrouwtjes is donkergrijs met een rood uiteinde.