De naam verklapt het al een beetje, de Hollandse kwakers staan bekend om het harde geluid dat ze maken. De Hollandse kwaker is vroeger door Hollandse scheepvaarders meegenomen naar Nederland. Daar werd hij gebruikt als lokeend voor het jagen op de wilde eend. Eén van de bekendste variëteiten van de kwaker is de witte eend, ook wel witte kwaker genoemd. Wil je graag meer te weten komen over de Hollandse kwaker? Lees dan vooral verder!
De Hollandse kwaker
De Hollandse kwaker is een gedomesticeerd eendenras. Eén van de bekendste variëteiten is de witte eend. De witte kwaker is een afstammeling van de pekingeend en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De Hollandse kwaker die wij kennen stamt af van de wilde eend. Door selectief fokken heeft de kwaker zijn eigen uitstraling gekregen.
De Hollandse kwaker heeft veel verschillende kleurslagen. Eén van de bekendste kleurslagen is wit. Voor het lokken van de wilde eenden werden de bekende witte kwakers gebruikt omdat deze makkelijk te onderscheiden zijn van de wilde eenden. Zo werd er voorkomen dat de verkeerde eend gevangen zou worden.
De witte kwaker werd vroeger door jagers gebruikt als lokeend. De jagers vingen wilde eenden voor consumptie. Het geluid dat de kwaker maakte stelde de wilde eenden op hun gemak, hierdoor liepen zij zonder aarzelen achter hem aan de eendenkooi in.
Kenmerken van de Hollandse kwaker
De Hollandse kwakers hebben hun naam te danken aan hun gekwaak. Daar zijn ze zowel overdag als ‘s nachts druk mee bezig, dit doen ze vaak zonder reden.
Wanneer de eenden schrikken veranderen de intensiteit en toonhoogte van het geluid.
Ook opvallend aan de Hollandse kwaker is hun verenpak. Omdat de kwakers afstammen van de wilde eend lijken ze ook erg veel op elkaar. Door het selectief fokken van de kwakers hebben ze een ander uiterlijk gekregen
Met een gemiddelde grootte van 35 tot 40 centimeter zijn de kwakers de kleinste gedomesticeerde eendensoort. De wilde eend is duidelijk een stuk groter dan de kwaker. De gemiddelde grootte van een volwassen wilde eend is namelijk 51 tot 61 centimeter.
Het verschil van deze dieren zit niet alleen in de grootte maar ook in de kleuren. De overloop van de kleuren ziet er bij de kwaker bijna hetzelfde uit als bij de wilde eend. De kop van de Hollandse kwaker heeft een donkere kleur dan die van de wilde eend. De buik van de kwaker is bruin van kleur en loopt met vegen door naar de staart van de eend.
Ook de snavels van de eenden zijn verschillend. De snavel van de Hollandse kwaker is korter dan die van de wilde eend.
Leefomgeving en voedsel
De witte kwaker komt zelden voor in het wild, dat komt doordat de kwaker is gefokt tot siereend. Omdat de eenden vroeger al gebruikt werden als lokeenden hebben ze nooit echt in het wild geleefd. De kans dat je ze in het wild tegenkomt is daarom ook erg klein. De witte kwakers die je wel tegenkomt in het wild zullen hoogstwaarschijnlijk ontsnapt zijn uit hun eigen verblijf.
De Hollandse kwakers eten vooral gras, vliegen, muggenlarven, insecten en slakjes.
Kies je er voor om deze eenden te houden zijn er een aantal dingen die heel belangrijk zijn.
Net zoals veel andere eenden zijn Hollandse kwakers graag in en rond het water. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een bak water, een vijver of een sloot waar ze makkelijk in en uit kunnen.
Eenden zwemmen, drinken en wassen zich in hetzelfde water. Let er daarom op dat het water altijd fris en helder is. Zo zorg je er voor dat de eenden een fijne maar ook gezonde leefomgeving hebben. Wil je eenden in een sloot of plas houden? Dan is het verstandig om te letten op het verwijderen van blaadjes, alg en slib. Lees hier meer tips over het inrichten en onderhouden van een eendenvijver.
Kwakers hebben de behoefte zich terug te trekken als ze ergens van schrikken of denken in gevaar te zijn. Een eendenhok, schuur of afdakje zou voor hen perfect zijn.
Eendentrek
De meeste eenden die in Nederland broeden overwinteren ook in Nederland. Verschillende andere eenden broeden in het noorden van Europa en trekken ‘s winters vaak richting het zuiden. De Hollandse kwaker is een afstammeling van de wilde eend die veel voorkomt in stadsparken en vijvers. Net zoals de wilde eend zijn de kwakers die in het wild leven ‘s winters ook in Nederland te vinden.
Broedseizoen
Het broedseizoen van deze eend duurt van april tot en met juli. In het broedseizoen gaat het vrouwtje op zoek naar een veilige plek om een nest te bouwen en haar eieren uit te broeden. Omdat de eend haarzelf en haar pulletjes moet beschermen van de natuurlijke gevaren voor eenden, is zij erg zorgvuldig met het uitzoeken van de geschikte plek. Zo’n geschikte plek in het wild kan zijn tussen planten en riet of in een eendenkorf die geplaatst is door omwonenden.
Als je deze eenden zelf wil houden kun je het vrouwtje helpen door bijvoorbeeld een nestkast of buis te plaatsen, een eendenkorf werkt ook. Er is een grote kans dat zij daar haar eieren in zal uitbroeden. Het vrouwtje van de Hollandse kwaker legt in één nest zo’n 8 tot 10 witte eieren.
Het uitbroeden van een eendenei van de kwaker duurt gemiddeld 26 tot 28 dagen. Lees hier meer over de natuurlijke broed van eenden.