Kuifeend

Zoals de naam al zegt staat de Kuifeend bekend om zijn bijzondere kuif. De Kuifeend is een duikeend en is vaak te vinden op grote open wateren. De Kuifeend behoort tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. De oorsprong van deze eendensoort is niet bekend, het vermoeden is wel dat ze oorspronkelijk uit Indonesië komen. In dit artikel lees je alles over de Kuifeend en zijn bijzondere kuif

Kenmerken van de Kuifeend

De Kuifeend is makkelijk te herkennen aan de kuif achterop zijn kop, zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben deze kuif. De eend weegt ongeveer 700 gram en heeft een grootte van ongeveer 42 tot 47 centimeter. 

De mannetjes Kuifeenden hebben een zwart verenkleed met witte flanken. Opvallend is dat zowel de mannetjes als vrouwtjes fel oranje ogen hebben.
Een verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes eend is dat de vrouwtjes een kleinere kuif hebben en een andere kleur. De vrouwtjes zijn bruin van kleur en hebben een grijs-witte buik. De kuikens van deze eend zijn donker gekleurd met een bruinige tint.

Leefomgeving en voedsel

De Kuifeend is een duikeend en is dan ook veel op en in het water te vinden. Kuifeenden eten voornamelijk schelpdieren zoals kreeftachtigen en andere waterdieren die tussen de waterplanten leven. De eend heeft een scherpe en sterke snavel. Dit komt goed van pas bij het vangen en eten van de schelpdieren. De eend vangt het eten door onder water te duiken. Met hun grote, platte poten kunnen de Kuifeenden goed tegen stromingen in zwemmen en komen ze gemakkelijk weer naar de oppervlakte.

Omdat de Kuifeend een duikeend is brengt hij een groot deel van zijn dag door op wateren zoals:

  • Grote zoetwatermeren
  • Reservoirs
  • Vijvers
  • Rustige, langzaamstromende rivieren

Eendentrek

Kuifeenden trekken weg uit hun broedgebied omstreeks september en komen daar weer aan rond april. Zoals vele eendensoorten in Nederland, overwinteren de Kuifeenden voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Frankrijk en op het Iberisch schiereiland.

Broedseizoen

De Kuifeend broedt vaak vanaf mei en de broedduur kan van 23 tot wel 28 dagen duren. De grootte van het nest kan variëren van 8 tot 11 groengrijze eieren. De kuifeend is geen koloniebroeder, maar op een geschikte locatie kunnen zich wel meerdere nesten bevinden op een tiental meters van elkaar. De pulletjes van deze eend hebben een donkerbruine kleur die zich later zal verder ontwikkelen naar een mooi zwart verenkleed. De pulletjes van de Kuifeend zijn nestvlieders en kunnen na 45-50 dagen vliegen.