Het kortwieken van de vleugels van eenden is een manier om er voor te zorgen dat de door jou gehouden eenden niet kunnen wegvliegen als er geen overkapping over de eendenvijver is bevestigd.
Kortwieken uitgelegd
Bij kortwieken worden de lange slagpennen van een van de vleugels afgeknipt. Deze groeien na de rui weer aan en het kortwieken zal hierdoor elk jaar herhaald moeten worden. Eenden voelen niets van het kortwieken. Veren kun je vergelijken met nagels of haren van mensen. Kortwieken is daarom een veel diervriendelijkere methode dan leewieken. Wanneer de dieren willen vliegen met een gekortwiekte vleugel raken ze bij het opstarten al uit balans waardoor ze het vliegen zullen stoppen en aan de grond blijven.
Stappenplan voor het kortwieken
- Voorkom stress en pak de eenden op een rustige manier. Zorg dat ze niet kunnen wegvliegen en dat je goed bij de vleugels kan.
- Pak de vleugel beet en strek deze helemaal uit. Hierdoor worden alle veren afzonderlijk zichtbaar. De buitenste veren zijn de lange slagpennen. Deze veren worden afgeknipt
- Pak een gewone schaar en knip hiermee de grote slagpennen van de vleugel af. Voor het gezicht kun je de buitenste slagpennen laten zitten. Je knipt slechts bij één vleugel de buitenste slagpennen er af. Knip de veren af tot aan de kleinere veren die er boven zitten.
Leewieken sinds 2018 verboden
Leewieken is het amputeren van het laatste vleugellid waar het duimpje moet blijven zitten. Dit gebeurt op een zo jong mogelijke leeftijd. Leewieken is bij de wet niet toegestaan, mits de dieren worden gehouden in een open ruimte. Vanaf 2018 is dit geheel verboden en dat is maar goed ook; leewieken is zeer dieronvriendelijk!