Eenden in de natuur en gehouden eenden hebben verschillende natuurlijke gevaren, zoals roofdieren, ziektes en plagen. Hoe kun je jouw eenden hier tegen beschermen.
Natuurlijke vijanden van de eend
In Nederland heeft de eend minder natuurlijke vijanden dan in Azië en Noord-Amerika. De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen. Denk hierbij aan ramen die ze niet goed kunnen zien of auto’s die sneller zijn dan zij.
Jonge baby eendjes zijn erg kwetsbaar
Baby eendjes zijn erg kwetsbaar. Ze zijn erg klein, kunnen zich niet weren tegen belagers en hebben nog veel te leren waardoor de nodige ongelukken gebeuren. De reiger is misschien wel de grootste vijand van een jong baby eendje. Een reiger is een stil maar een snel roofdier wat een baby eendje gemakkelijk uit het water schept. Daarbij komen ze ook veel voor in Nederland. Ook een rat is een gevaarlijk roofdier voor baby eendjes. Een rat is een alleseter en naast dat hij graag eendeneieren eet, is een baby eendje ook een gemakkelijke prooi voor de rat. De snoek is de gevaarlijkste en beste jager onder water in vijvers en plassen. De snoek is een zoetwatervis die eigenlijk alles eet wat beweegt in en op het water. Ook andere roofvogels, katten, honden, raven en de mens zijn vijanden voor een baby eendje. Van een nest met eendenkuikens blijven er vaak ook maar weinig over. Om de eendjes in de nacht veilig te houden van deze gevaren zijn verschillende automatische hokopeners. Een aantal van de deurtjes gaan open of dicht door een lichtsensor. Ook zijn een een aantal waarbij je zelf een tijd kunt instellen waarop je de deurtjes wil laten sluiten. Deze deurtjes kunnen ervoor zorgen dat zowel de eendjes als jijzelf met een gerust hart kunnen slapen.
Ziektes bij eenden
Eenden kunnen goed tegen het Nederlandse weer maar helaas komen er ook ziekten voor bij eenden. Veel van deze ziekten zijn te voorkomen door een goede verzorging, hygiëne en huisvesting waar je over kunt lezen in het onderhoud van een eendenvijver. Helaas kun je ziektes niet altijd voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eendenpest, dit lijdt vaak tot overlijden van de dieren. Ook waterbotulisme komt veel voor bij eenden. Dit is een vergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Waterbotulisme veroorzaakt verlamming bij de eenden en uiteindelijk overlijden ze hieraan.
Naast de eendenpest en waterbotulisme zijn er ook ziekten die veel voorkomen zoals Cocidiose, wormen, vergiftigingen en schimmels. Als een eend ziek is, kun je deze beter even apart nemen. Zo voorkom je bij een besmettelijke ziekten dat de andere dieren het ook kunnen krijgen. Daarnaast is het verstandig om de hygiëne op peil te houden en het water van de eenden elke dag te verversen. Dit voorkomt besmetting door het water. In het eendenhok kun je last krijgen van verschillende beestjes zoals mijten en luizen. In het boek ‘Bloedluis en andere ectoparasieten’ lees je meer over bloedluis bestrijden.
Eenden vallen onder de prooidieren
Eenden zijn prooidieren en laten niet snel zien dat ze iets mankeren of ziek zijn. Door de eenden dagelijks goed te observeren, kun je vaak het verschil zien in gedrag tussen een gezonde eend en een eend die iets mankeert. Mocht een dier ziek zijn is het verstandig om snel te handelen. Een dierenarts, gespecialiseerde pluimvee arts of eendenfokker kan vaak snel zien wat het dier mankeert en wat voor medicijnen of hulp de eend nodig heeft. Hier kun je gespecialiseerde vogeldierenartsen in jouw regio vinden.