Eendjes onder een warmtelamp

Als eenden geboren worden zonder moeder hebben ze warmte nodig om te kunnen overleven. Deze warme plek kun je ze bieden met een warmteplaat of een warmtelamp.

Hoe lang hebben eendjes warmte nodig?

De eendjes dienen min of meer tot het pulletje in de veren komt te zitten onder de warmtelamp te blijven. Dit is 6 tot 8 weken. Daarna hebben de eendenkuikens geen warmtelamp meer nodig. Je kunt hem dan uit het opfokhok weg halen. 

De juist hoogte van de warmtelamp

Als de warmtelamp te hoog hangt dan geeft de lamp te weinig warmte en krijgen de eendenkuikens het koud. Ze zullen dit laten merken door te piepen en op elkaar te kruipen. Als de lamp te dichtbij de grond hangt is het te warm zullen de pulletjes van de warmtelamp af gaan liggen. Ze liggen dan niet in het midden en als een kring om de warmtelamp heen. Probeer de lamp op een hoogte te krijgen dat de kuikens goed onder de warmtelamp blijven.

Hoe werkt een warmtelamp

Een warmtelamp bestaat uit een armatuur of fitting van keramiek om te voorkomen dat het smelt. Een warmtelamp kan namelijk zelf erg heet worden. Als lamp kun je kiezen tussen een rode lamp of donkerstraler die helemaal geen licht geeft maar alleen warmte. Die laatste is veel beter voor het dag en nacht ritme van de kuikens. 

Armatuur met standen 

Voor optimale controle is armatuur met verschillende standen ideaal. Je kunt deze dan aan en uit zetten maar ook op een halve stand, vaak aangeduid met stand één en stand twee. Zo kun je de warmte halverwege verminderen en stroom besparen. 

Simpel armatuur 

Een armatuur met standen is niet per se nodig. Wat wel nodig is een armatuur die geschikt is voor warmtelampen. Dit voorkomt smelten van de fitting. In een armatuur voor warmtelampen zit namelijk een keramische fitting waardoor deze niet kan smelten.

Welke warmtelamp is geschikt voor de eenden?

Naast de verschillende stroomsterkten in de lampen heb je ook nog de keuze uit een donkerstraler of een gewone warmtelamp. Het voordeel van de donkerstraler is dat ze iets meer warmte geven als een normale lamp, maar niet het dag/nacht ritme van de eendjes verstoren. De donkerstraler geeft namelijk geen licht. Door het licht van de normale warmtelamp weten de eendjes slecht wanneer het nou avonds of overdag is. Hierdoor slapen de eendjes in de avonden moeilijker.

Voor een nestje eendjes 5-12 stuks is een warmtelamp van 100 watt voldoende. 

Geschikte warmtelampen zijn