Rui bij eenden

Net zoals alle pluimvee gaan eenden in de rui. Wat gebeurt er nou bij een ruiproces? Doet het de eenden pijn? En wat kan ik doen om mijn eend door de ruiperiode te helpen?
In dit artikel lees je alles over rui bij eenden en krijg je antwoord op je vragen!

Wat is de rui en wat doet het?

Wanneer eenden ruien vervangen de oude en versleten veren zich voor nieuwe. De eenden vervangen een groot deel van hun verenkleed in één keer. Dit heet een volledige rui en kan 6 tot wel 8 weken duren. De rui doet de eenden geen pijn, wel hebben ze een ongemakkelijk gevoel. Dat is niet zo gek omdat ze heel hard hun best om de nieuwe veren door te laten komen.

De ruiperiode van de wilde eend vindt plaats op twee verschillende momenten. De eerste rui vindt plaats in de nazomer zodat de eenden in topconditie zijn om de winter te overleven en de lange trektocht te maken.
De eenden worden tijdens de ruiperiode zwakker, daarom gaan ze pas in rui als ze daar de tijd en energie voor hebben. Tussen het broeden, winter en trektocht in is hiervoor het perfecte moment. Na het broeden en opvoeden van de pulletjes gaan de eenden in rui.

Tijdens de eerste 2 tot 4 weken van de rui kunnen de eenden niet vliegen, dit komt doordat de eenden tijdens de rui ook hun slagpennen in één keer verwisselen. De tweede rui vindt bij de woerd plaats vlak voor het broedseizoen. Het gevaarlijke is dat de eenden tijdens de rui zwakker worden en daarom een makkelijke prooi zijn voor roofdieren. Om ervoor te zorgen dat de eenden minder opvallend zijn trekken de woerden een camouflage uitrusting aan. Dit verenkleed zorgt ervoor dat de woerd heel erg lijkt op het vrouwtje.
Alhoewel de woerd nu bijna hetzelfde uiterlijk heeft als het vrouwtje zijn ze toch niet identiek. Zo is de snavel van de woerd helemaal geel maar heeft het vrouwtje een donkere plek op haar snavel die later nog een oranje kleur krijgt.

Hoe kan ik mijn eenden helpen?

Omdat de eenden al hun energie steken in de rui zijn ze zwak en snel vatbaar voor ziektes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je eenden door de ruiperiode de helpen. 

Zo zijn er verschillende rui hulpmiddelen om de rui wat soepeler te laten verlopen en zijn er vitamines die je kunt geven om de eenden gezond te houden. Om er voor te zorgen dat de eenden voldoende energie krijgen en behouden is het belangrijk dat de eenden genoeg eiwitten binnenkrijgen. Doe dit door ze bijvoorbeeld een eiwitmix of meelwormen te geven. Ook verse groenten en fruit zijn een goede aanvulling voor tijdens de rui. 

Een ruiende eend is makkelijk te herkennen aan:

  • losse veren rondom de eend;
  • vertonen van ander gedrag;
  • zwakke uitstraling;
  • minder actief overkomen;

Het beste dat je kunt doen is zorgen dat de eenden zich op hun gemak voelen. Wees alert voor eventuele roofdieren, de eenden hebben weinig kracht om zich te verdedigen. Raak de eenden ook zo min mogelijk aan, vastpakken of aaien doet de eenden pijn.