De vetklier bij eenden en baby eendjes

Veel vogels, waaronder eenden, hebben een sluitkier waaruit vet komt om het verenkleed in goede conditie te houden. Met behulp van hun snavel verspreiden ze dit over hun verenpak heen. Een eend zonder sluitklier heeft een serieus probleem. De ontwikkeling van de zogenaamde vetklier gebeurd pas na de geboorte.

De sluitklier bevindt zich vlak boven de staart en door stimulatie van de snavel komt het vet via een kleine uitstulping naar buiten waarna de vogels met de snavel het vet over het verenkleed verspreiden.

Jonge eendjes zonder moeder kunnen niet zwemmen

Anders dan algemeen wordt gedacht: kunnen jonge eendjes zonder moeder niet blijven drijven. De ontwikkeling van de sluitklier gebeurt pas een aantal dagen na de geboorte van het eendenkuiken. Voor die tijd verspreid moeders het vet over de veren van de baby eendjes. Een gevonden baby eendje zonder moeder kan daardoor met heel veel moeite zwemmen, waardoor je beter geen zwemwater in het kuikenhok kan zetten. Je noemt zo’n eendje ook wel “lek”.

Het nut van de sluitklier voor eenden

Het vet uit de sluitklier heeft verschillende functies. Het houdt het verenkleed in een goede conditie. Het houdt de veren soepel en een stuk beter bestand tegen slijtage. De vetlaag op de veren zorgt ervoor dat de veren geen vocht absorberen waardoor de eenden kunnen drijven en vliegen. Ook vormt het een afgesloten isolatie laag waardoor de eenden niet dood gaan van de kou.

Bij sommige vogelsoorten vervult de sluitklier ook andere functies, zo kan het kleur geven aan de veren, werkt het antibacterieel en verspreid het een geur tegen roofdieren.

Wat kun je doen voor eendje zonder vetlaag?

Als je de verantwoording op je neemt om zelf voor een eendje te zorgen, wil je hem ook wennen. Vul een teiltje met zwemwater voor het eendje en houdt hem in de gaten. Na het zwemmen moet het eendje direct onder de warmtelamp kunnen.

Het duurt ongeveer een week, afhankelijk van het ras, voordat de vetklier gaat werken en de eendjes veilig te water kunnen gaan. Het verendek wordt dan waterdicht. Hiervoor moet het wel al een poosje in aanraking met zwemwater zijn geweest. Bij een eerste poging moet je dus altijd goed oppassen en zal het eendje jou nog nodig hebben.