Bloedluis bestrijden bij eenden

Eenden hebben zelden last van bloedluis, opdat de bloedluis liever op kippen zit. Maar wat kan je doen als je eenden toch last krijgen van bloedluis? In dit artikel lees je hoe je van de vervelende bloedluizen bij eenden af kan komen.

Wat is bloedluis?

Bloedluis, of eigenlijk de vogel-luismijt, is een parasiet die zich overdag verstopt en ’s nachts op jacht gaat en het bloed van vogels zuigt. De bloedluis is erg hardnekkig en is vooral een lastpost bij pluimveehouders maar kan ook voorkomen bij eenden. Ook bouwt de bloedluis snel een resistentie op tegen chemische middelen, waardoor deze snel minder effectief kunnen worden.

Het leven van een bloedluis

Een bloedluis wordt ongeveer 20 dagen oud. In deze periode leggen de vrouwtjes ongeveer 30 eitjes. Na 2 á 3 dagen komt de larve uit het eitje. In de meeste gevallen is een eitje binnen 8 dagen uitgekomen tot een volwassen bloedluis.

Wist je dat de vogel-luismijt 8 tot 9 maanden kan overleven?! Deze gaan dan namelijk in een soort winterslaap.

Verstopplaatsen

De bloedluis verstopt zich overdag in naden en kieren in- en rond het hok, en legt hier ook haar eitjes. De bloedluis is namelijk lichtschuw, en wordt ’s nachts actief en gaat dan op jacht. De ideale levenstemperatuur van de vogel-luismijt is van 25°C tot 37°C. De bloedluis zal doodgaan bij temperaturen van +45°C en -20°C.

Bloedluis bij eenden herkennen

Voordat je begint met het bestrijden van bloedluis, is het wel handig om te weten of je last hebt van bloedluis. In geval van een grote plaag kan je duidelijk de bloedluis zien in de kieren en naden van het verblijf. Bloedluis bij eenden kan je aan de volgende symptomen herkennen:

  • bloedplekken op de eieren;
  • de eenden zijn gestrest;
  • zwarte kieren en naden;
  • verminderde weerstand;

Bloedluis bestrijden bij eenden

Wanneer je bloedluis bij de eenden hebt ontdekt is het wijs om direct te beginnen met het bestrijden. Voor het bestrijden van bloedluis zijn meerdere middelen. Enkele voorbeelden van effectieve bestrijdingsmiddelen zijn:

  • Diatomeeënaarde
  • Feromask Spray
  • Natuurkalk
  • Tabaksnippers
  • Roofmijten
  • Nestkruiden

In deze lijst lees je alles over een aantal goede bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken voor het bestrijden van bloedluizen. Ook zijn er verschillende pakketten die jou op weg kunnen helpen met het voorkomen en verhelpen van bloedluis.

Diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is een kiezelaarde in poedervorm, gemaakt van vermalen fossielen van kiezelwieren. Het haalt de beschermlaag van de bloedluis eraf doordat de fossielen scherpe randjes hebben. Je verspreid diatomeeën aarde door het hok en vult alle gaatjes en kiertjes waar de bloedluizen zich kunnen verstoppen.

Feromask Spray
Feromask Spray is een spray waarmee je het hok en de veren van de eenden inspuit. De geur zal bloedmijten en andere parasieten verjagen op een veilige manier voor dier en mens.

Natuurkalk
Het verspreiden van natuurkalk zorgt voor een droger en lichter kippenhok. Hier houden bloedluizen niet van omdat ze lichtschuw zijn. Daarnaast kan je alle gaten en kieren in het hok dichtmaken. Hierdoor geef je de luizen geen mogelijkheid om zicht te verstoppen.

Tabaksnippers
Tabaksnippers zijn de ideale bodembedekking voor in het nachthok. De sterke tabaksgeur die de snippers afgeven zorgt ervoor dat de bloedluizen op een veilige afstand blijven. De snippers zijn niet alleen handig voor het bestrijden van de bloedluis maar ook ideaal voor het voorkomen van bloedluis.

Roofmijten 
Roofmijten zijn de natuurlijke vijand van de vogel-luismijt. Ze jagen op de bloedluis door ze op te zoeken en uit ze uit hun schuilplaats te verjagen. Let er wel op dat roofmijten ook worden aangetast, waardoor roofmijten niet samen kunnen met diatomeeënaarde.

Nestkruiden
Net zoals de Feromask Spray hebben nestkruiden een geur die bloedluis verjaagd. De nestkruiden verspreid je rond het legnest om de bloedluis daar te verjagen. Het fijne aan nestkruiden is dat het een aangename geur heeft.

Meer informatie over bloedluizen en het bestrijden ervan kan je vinden op www.bloedluisbestrijden.nl.