Eendeneieren Schouwen

Met een schouwlamp kun je in een eendenei kijken om te zien of het ei bevrucht is. Ook kun je daarna de ontwikkeling van het embryo in het eendenei volgen. Dit noemen we eieren schouwen.

De broedtijd voor eendeneieren is ongeveer 28 tot 30 dagen. Om een goede indruk te krijgen of een ei daadwerkelijk bevrucht is en dus levensvatbaar, is het mogelijk om het ei eerder al te schouwen. Als we de eieren uitbroeden in de broedmachine willen we weten of het ei bevrucht is, omdat onbevruchte eieren kunnen rotten. Deze kunnen de goede eieren aantasten waardoor alle kuikens niet uitkomen.

Bevrucht van onbevrucht onderscheiden

Na een aantal dagen broeden kun je onbevruchte van bevruchte eenden eieren onderscheiden. Hoe lichter en dunner de schaal hoe makkelijker het eieren schouwen is. Bij eendeneieren kun je het meestal zien vanaf 6 tot 8 dagen.

[one_third]

Schouwlamp ei bevrucht

[/one_third]

[two_third_last]

Bevrucht eendenei: Je kunt de eerste bloedvaten zien zitten. Dit kenmerkt zich als een spin met een donkere punt in het midden. Ook zie je een luchtkamer waar het ei lichter is dan de rest.

[/two_third_last]

[one_third]

Schouwlamp ei onbevrucht

[/one_third]

[two_third_last]

Onbevrucht eendenei: Een eendenei dat na 7-9 dagen broeden nog helemaal helder is, is onbevrucht en zal ook nooit meer uitkomen tot een klein eendenkuiken. Als je met het ei schud zal je ook merken dat het ei klotst. Het beste verwijder je deze uit de broedmachine of het eendennest.

[/two_third_last]

Een schouwlamp voor eendeneieren

Hoe groter het ei, hoe feller de schouwlamp. Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben ook een iets dikkere schaal. Je doet er daarom goed aan om een schouwlamp te kiezen die goed om het eendenei afsluit en een felle lamp heeft. Deze wordt namelijk ook niet warm. Hier kun je een schouwlamp kopen

De broedgids uitbroeden kopen