Een eendenvijver aanleggen

Na de oriëntatie op een eendenvijver en de inrichting ervan kun je beginnen met het aanleggen van de eendenvijver. Ook hier zijn een aantal dingen handig om te weten.

  • Keuze voor het materiaal van de vijver
  • Pompen voor watercirculatie
  • Filter voor schoon water
  • Afvoer- en vuildrainage
  • De eendenvijver door de seizoenen heen

Materiaal voor de vijver

Er zijn verschillende soorten manieren om een vijver te maken. Dit kan van beton, kant en klare vijvers of met vijverfolie. Ook hierin zijn verschillende types verkrijgbaar. Zo heb je PVC folie, EPDM folie of 3D vijver folie. PVC folie is goed betaalbaar maar hardt na enkele jaren uit, wat het erg kwetsbaar maakt voor harde voorwerpen, zoals stenen en wortels, maar ook de nagels van de eenden. EPDM of 3D folie blijft flexibel en kan soms meerdere male uitrekken waardoor het mooi plooit en veel beter bestand is tegen scherpe voorwerpen.

Uiteraard hebben nagels en stenen geen effect op beton. Boomwortels kunnen echter na veel jaren uiteindelijk wel door beton heen groeien.

Een pomp zorgt voor beweging

Met een waterpomp zorg je voor beweging in het water. Dit is een absolute aanrader! Het is niet verplicht natuurlijk, maar alleen beweging maakt het water al een stuk frisser. Door de beweging ontstaat er meer zuurstof in het water waardoor bacteriën vuilresten als afgevallen bladeren, voer en uitwerpselen makkelijker kunnen afbreken. Je kunt de pomp aansluiten op een spuitfiguur, je kunt er een waterval mee maken of je kunt het water gewoon rondpompen voor beweging. Doordat het water in beweging blijft, lijkt het levendiger en voorkomt het geurvorming.

Filters voor schoon water

Een nog betere combinatie is een waterpomp met een filter. Een pomp wordt gebruikt om het water rond te pompen en een filter om vuil uit het water te halen (te filteren). Er zijn verschillende manieren van filteren. Zo kun je kiezen voor een gesloten systeem of een open systeem (ook wel bioloog genoemd). Je kunt het filtersysteem zo uitgebreid maken als je wilt. Het mooiste bij een eendenvijver is een plantenfilter. Dit is een apart deel van de vijver waar het water naar toe wordt gepompt. De wortels van de planten zuiveren het water op afvalstoffen zoals fosfaat en nitraat, welke door de ontlasting van de eenden in het water terecht komen. Dit is namelijk voeding voor de planten en zo maak je de cirkel mooi rond. Hier is echter wel ruimte voor nodig en dit is niet bij iedereen mogelijk.

Afvoer en vuil drainage

Doordat eenden intensief gebruik maken van de vijver, ontstaat er ook veel vuilophoping. Eenden wassen zich in het water, drinken eruit, zoeken naar voedsel in het water, maar doen bovendien hun ontlasting in hetzelfde water. Met name dit laatste kan leiden tot vertroebeld water. Het is dan ook belangrijk dat het water regelmatig wordt gecontroleerd en zo nodig wordt verschoond.

Het wordt aangeraden om eens per jaar de vijver grondig te reinigen; het liefst in het najaar of in de lente. Verwijder alle afgestorven plantendelen en ingewaaide bladeren uit de vijver, zodat deze niet op de bodem kunnen gaan rotten. Zo voorkom je onder andere verzuring van de bodem. Ook blijft het water hierdoor schoon en fris (ruiken).

Er bestaan overigens ook kant-en-klare eendenvijvers, waarbij het water elke dag voor een gedeelte automatisch wordt ververst. Dit is wel zo gemakkelijk. Vaak zit er bovendien nog een afvoer in de bodem die kan worden aangesloten op het riool. Zo kan het vuile water als vanzelf weglopen, zonder dat je het er zelf uit hoeft te scheppen. Ook het vuil dat op de bodem van de vijver is komen te liggen, kan zo gemakkelijk worden verwijderd. Zorg ook voor voldoende zuurstofplanten, deze zorgen voor gezond en helder water.

De eendenvijver door de seizoenen heen

Een pomp is niet alleen gunstig en nodig voor het schoonhouden van het water in de eendenvijver. Het is bovendien zeer effectief tijdens de wintermaanden. Stilstaand water loopt een grotere kans om dicht te vriezen. Dit wil je uiteraard voorkomen, omdat de eenden gewoon hun voedsel willen blijven zoeken onder water. Ook wil je voorkomen dat de eenden met hun pootjes vast komen te zitten in of aan het bevroren water. Door een pomp te gebruiken, blijft het water in beweging, wat ervoor zal zorgen dat het minder snel zal bevriezen.

Ook zomers is het nuttig om een pomp te gebruiken, om zo voldoende beweging in het water te creëren. In de zomer veroorzaakt stilstaand, verontreinigd water botulisme in het water. Dit is een bacteriële vergiftiging waaraan eenden kunnen overlijden. Door het water in beweging te houden en te verkoelen, neemt de kans op botulisme af en zal het water gezonder blijven voor de eenden. Wanneer het water alsnog niet helemaal helder blijft, kun je een baaltje vijverstro in het water laten zakken, waarmee je algen bestrijdt.