Voor een eend is de leefomgeving van doorslaggevend belang. Het totaalplaatje waar dit aan kan voldoen, bepaalt hoe gelukkig de eend zich daar zal voelen. Als houder van eenden is dit natuurlijk waar je naar streeft. Eenden die goed worden verzorgd en onderhouden, zien er altijd het best uit. Ben je je nog aan het oriënteren op een eendenvijver lees dan ook ons artikel.
TOEGANG TOT HET WATER
Eenden lopen het risico om oververmoeid te raken als ze te lang in het water verblijven. Het is dan ook belangrijk dat ze gemakkelijk in en uit het water kunnen klimmen om op de kant te komen. Zorg er daarom voor dat het waterniveau hoog staat en dat de kanten bedekt zijn met voldoende begroeiing waaraan ze zich kunnen optrekken als dit nodig is. Op plekken waar het lastiger voor de eenden is om op de kant te komen, kun je een loopplank plaatsen. Deze bevestig je aan de kant en loopt uit in het water. Op die manier kunnen de eenden alsnog hun weg naar de kant vinden. Als er een mogelijk is, is het zeker de moeite waard om een strandje voor de eenden te creëren.
BEPLANTING & BESCHUTTING
Door het plaatsen van planten, struiken en bomen rondom de vijver voelen de eenden zich veilig. Onder de planten kunnen zij schuilen voor slecht of warm weer of zich verstoppen voor roofdieren en belagers. Doordat zij zich veilig voelen, zullen ze eerder hun natuurlijke gedrag en mooie kleuren laten zien. Niet alle planten zijn even geschikt om te gebruiken bij de eendenvijver. Sommige plantensoorten zijn giftig voor eenden.
Eenden eten alles op, waardoor struiken met bessen het beste vermeden kunnen worden. Planten als vingerhoedskruid, taxus en buxus of gouden regen zijn evenmin goede keuzes, want delen hiervan zijn giftig. Gras en inheemse gewassen daarentegen zijn wel aan te bevelen. Zet bovendien goed je moestuin af, want hier zullen ze ook graag in wroeten. Bedenk je dat sommige eendensoorten bepaalde behoeften hebben qua beplanting.
BROEDPLAATSEN
Eenden leggen eieren. In de natuur bouwen ze hier zelf een nest voor. Dit gebeurd tijdens het broedseizoen en kan op de gekste plaatsen. Eenden zijn meesters in het verstoppen van hun nest. Ze zoeken een beschutte plaats in de berm, een struik of ergens onder of in een boom en zullen hier de eieren inleggen en uitbroeden.
In je eigen eendenvijver kan het soms makkelijker zijn om op een vaste plaats een nest aan te bieden. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende soorten broedkasten te bedenken, die kunnen dienen als ruimte waarin de moedereend haar eieren kan leggen. Er zijn verschillende soorten nestkasten voor eenden. Zo zijn er hardhouten nestkastjes, kastjes van beton of riet, aardewerk kruiken, maar ook ouderwetse melkbussen kunnen dienst doen als broedkast. Vul deze met wat stro en de eend zal het graag verkiezen tot broedplek. Je kunt ook kiezen voor een eendenmand of eendenkorf. In een broedkast of eendenmand zijn de moedereend, de eieren en de jongen beter beschermd tegen roofdieren.
AFRASTERING
Om te voorkomen dat roofdieren en belagers bij de eenden kunnen komen, kunnen de eenden in een hok of ren worden gehouden. De afrastering kan het beste zo’n 180 tot 200 cm hoog zijn om roofdieren buiten te houden en je het zelf gemakkelijk te maken tijdens het onderhoud. Als je ervoor zorgt dat de afrastering eveneens zo’n 30 cm de grond in gaat, voorkom je dat roofdieren zich er een weg onderdoor graven. Een handig tip is om een rand stoeptegels aan de buitenkant om de omheining heen te leggen. Vossen zullen dan niet eens een poging wagen. Om een aanval van bovenaf te voorkomen, kun je het vijvergebied zelfs overdekken.
Ook kun je voor een overkapping kiezen om de eenden in de vijver te houden. Zo kun je de eenden toch houden zonder deze te hoeven kortwieken. Voor het overkappen kun je netten gebruiken met een kleine maaswijdte, span dit strak zodat vogels van binnen, maar ook van buitenaf, er niet verstrikt in kunnen raken. Plaats het net doormiddel van palen en ankers zo’n 2 meter boven de vijver. Op die manier zijn de eenden goed afgeschermd.